Skip to content
Internațional

Bogdan Aurescu: Orice fel de amenințare din partea Rusiei la adresa României e complet nefondată. Moscova vrea să inducă un sentiment de panică

caleaeuropeana.ro

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat miercuri seara că Rusia are un întreg arsenal de amenințări prin care vrea să descurajeze și să inducă panică în statele din NATO.

Aurescu a explicat într-o intervenţie la postul B1 TV cum a evoluat situația cu elicoperul ucrainean ajuns în spațiul românesc din cauza unor probleme tehnice și cum a ajuns el înapoi în Ucraina fără armanent: „Am acționat în conformitate deplină cu regulile de drept internațional nu am încălcat nicio normă și am anunțat public toate aceste evenimente”.

Avionul ucrainean, pe 24 februarie, se afla în spațiul ucrainean, nu a mai putut ateriza la baza unde era alocat. Din motive tehnice, a trebuit să intre în spațiul aerian românesc, a fost escortat de avioanele F-16 românești și, pe 1 martie, a fost întors în Ucraina fără armament la bord. Deci noi am acționat în conformitate deplină cu regulile de drept internațional, nu am încălcat nicio normă și am anunțat public toate aceste evenimente.

Deci orice fel de amenintare, avertisment pe care l-am auzit din partea Ministerului Apărării rus în această speță e complet nefondată, deci n-are niciun fel de bază. E o încercare de a amenința statele aliate. E un arsenal de ameninări al Rusiei care vrea mereu să inducă un sentiment de panică, de lipsă de încredere în opinia publică din statele aliate”, a declarat ministrul de Externe.

Nu acționăm sub imperiul vreunei temeri că provocăm Rusia. Pur și simplu, România, stat menbru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate ca membru NATO. Nu e cazul să se teamă cineva că vom fi atrași în vreun conflict și, în orice caz, suntem apărați de Articolul 5 care e apărarea colectivă – toți pentru unul și unul pentru toți. Deci suntem în siguranță în acest conflict.

Pe de altă parte, suntem în acest conflict chiar lângă noi. Avem un stat agresor – Rusia – și statul victimă – Ucraina. În relațiile internaționale și în dreptul internațional nu e egalitate deplină, o neutralitate deplină între cel care agresează și cel care e victimă. E o obligație de a ajuta victima în limita de a nu intra în conflict direct cu statul agresor. Noi am acționat în această speță cu avionul ucrainean și cea legată de elicoptere în deplină legalitate, conformitate cu regulile dreptului internațional”, a mai declarat Bogdan Aurescu, pentru B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *