Skip to content
Politică

Bogdan Aurescu participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE la Stockholm

Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, joi şi vineri, la cea de-a 28-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care are loc la Stockholm.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, reuniunea are loc pe fondul situaţiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranţilor de la graniţa Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia, conflictul din estul Ucrainei şi cel din Nagorno-Karabah.

Principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii sunt: depăşirea situaţiilor de criză din spaţiul OSCE, cu încurajarea susţinerii conceptului cuprinzător de securitate şi a respectării angajamentelor comune, precum şi obţinerea acordului statelor participante asupra documentelor care vor fi adoptate pe cele trei dimensiuni ale organizaţiei – politico-militară, economică şi de mediu, umană„, precizează MAE.

În cadrul reuniunii, alături de susţinerea intervenţiei naţionale, ministrul de Externe Bogdan Aurescu va lua parte la încă două sesiuni de lucru, respectiv una în care va aborda modalităţi de eficientizare a capacităţii OSCE de a soluţiona conflicte şi o a doua pe tema evoluţiilor din Afganistan şi implicaţiilor acestora pentru regiunea OSCE.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în ultima zi a reuniunii, declaraţia statelor membre NATO la OSCE, în calitate de Preşedinţie a formatului de coordonare a statelor NATO în cadrul OSCE.

Potrivit sursei citate, ministrul Aurescu se va referi, în intervenţiile sale, la necesitatea de consolidare a capacităţii OSCE de prevenire şi soluţionare a conflictelor. Totodată, va evidenţia că România sprijină consecvent eforturile OSCE de a soluţiona conflictele prelungite din regiunea Mării Negre şi va pleda pentru creşterea eficienţei în implementarea mecanismelor de soluţionare a conflictelor prelungite, inclusiv prin cooperarea cu partenerii, printre care şi UE. Şeful diplomaţiei române va reitera şi sprijinul ferm pentru rolul OSCE în contextul situaţiilor de criză din Ucraina şi Belarus, precum şi a celor din Republica Moldova, Georgia, Nagorno-Karabah.

Consiliul Ministerial OSCE are loc în fiecare an în luna decembrie şi marchează finalul Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE), deţinută anual de câte un stat participant.

Actuala reuniune va marca preluarea de către Polonia a PiE de la Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *