Skip to content
Politică

Bogdan Aurescu: Procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a UE

Inquam Photos/Octav Ganea

Procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii Europene, a evidențiat Bogdan Aurescu, în cadrul videoconferinței informale a miniștrilor afacerilor externe din statele UE, care i-au avut drept invitați speciali pe omologii lor din Albania, Olta Xhacka, și Macedonia de Nord, Bujar Osmani, și care a fost găzduită și moderată chiar de șeful MAE, împreună cu ministrul grec de externe, Nikos Dendias. La reuniune au participat și Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, și Miroslav Lajčák, reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priștina și alte aspecte regionale din Balcanii de Vest.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța dialogului politic constant cu statele candidate, ca instrument util pentru a evidenția progresele și pentru a facilita, în acord cu principiul meritelor proprii, atingerea obiectivelor comune privind avansarea perspectivei europene. În acest context, a evidențiat că procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii. Totodată, ministrul român a salutat angajamentul ferm al R. Albania și al R. Macedonia de Nord pentru parcursul european, ilustrat atât prin eforturile de reformă întreprinse, cât și prin gradul ridicat de aliniere la pozițiile Politicii Externe și de Securitate Comună a UE, ceea ce demonstrează atașamentul celor doi candidați pentru valorile europene”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Potrivit MAE, „ministrul Bogdan Aurescu a transmis celor doi invitați un mesaj de încurajare în direcția menținerii unui angajament trans-partinic la nivel național pentru programul de reforme și obiectivul integrării europene și al consolidării cooperării regionale, dar și de a valorifica asistența financiară a UE de care vor beneficia în perioada următoare, inclusiv pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că numai o politică a UE de extindere credibilă, cu o perspectivă tangibilă de aderare a partenerilor candidați care înregistrează progrese concrete, măsurabile în domeniul reformelor, poate garanta ancorarea ireversibilă a acestora la valorile europene și euro-atlantice. În acest sens, oficialul român a exprimat angajamentul ferm al României pentru identificarea soluțiilor care să permită adoptarea cadrelor de negociere şi organizarea, pe durata Președinției portugheze a Consiliului UE, a primelor Conferințe Interguvernamentale cu cele două state candidate”, se mai arată în același comunicat.

MAE notează că „discuțiile din cadrul reuniunii informale au fost deosebit de utile și au permis reconfirmarea susținerii marii majorități a statelor membre și a instituțiilor UE pentru parcursul european al R. Albania și R. Macedonia de Nord, în baza progreselor realizate în domeniul reformelor”.

Miniștrii invitați din cele două state candidate au exprimat aprecierea pentru inițiativa miniștrilor de externe Aurescu și Dendias și pentru oportunitatea de a-și face cunoscute eforturile de consolidare a perspectivei europene și au prezentat așteptările pe care le au, eforturile pe care le depun constant, precum și provocările cu care se confruntă la nivel regional”, a mai precizat MAE.

 

1 comentariu la “Bogdan Aurescu: Procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *