Skip to content
Europa

Bogdan Aurescu: Situația românilor din Ucraina e foarte atent monitorizată de misiunile noastre. E o stare de teamă, îngrijorare

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit miercuri, pentru B1 TV, despre situația minorității românești din Ucraina, dar și despre modalitățile concrete în care țara noastră a ajutat Ucraina de când aceasta a fost atacată de Rusia.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Noi am făcut multe lucruri pentru a susține Ucraina și omologul meu, dl Kuleba, știe foarte bine aceste lucruri pentru că am stat într-un contact foarte strâns încă de la începutul lui 2020.

Sprijinul nostru a fost foarte activ din punct de vedere diplomatic și politic. Anul trecut am făcut o reuniune trilaterală cu Polonia și Turcia la care am chemat Ucraina și Georgia. Recent, când a venit la București ministrul francez de Externe, am convocat la inițiativa mea o reuniune a formatului București împreună cu ministrul de Externe a Ucrainei.

După că a început agresiuneaa, ne-am alăturat tuturor eforturilor internațioanle pe toate palierele, și la nivelul UE, și la nivelul NATO. Introducerea acestor sancțiuni s-a făcut și cu sprijinul României, care a susținut permanent necesitatea unor sancțiuni cât mai dure împotriva Rusiei.

Am acordat asistență umanitară către Ucraina peste 3,4 milioane de euro, aprobate în duminica imediat de după acest atac ilegal. Faptul că getionăm această situație a refugiaților, care e una fără precedent pentru România, și modul exemplar în care societatea românească, cu ONG-uri și români obișnuiți… E o contribuție importantă la susținerea Ucrainei și vom continua să o susținem

Săptămâna trecută am sesizat, cu multe alte state, Curtea Penală Internațională pentru a ancheta crime de război, crime împotriva umanității, genocid eventual. Am folosit și alte instrumente, mecanismul de la Moscova al OSCE care presupune un grup de anchetă tot pe zona încălcării drepturilor omului”, a declarat Aurescu.

Situația minorității românești din Ucraina

Am discutat foarte mult și am făcut unele progrese în ce privește drepturile identitare ale comunității românești din Ucraina și sperăm că atunci când se va termina această criză într-un fel sau altul – noi sperăm că ea va avea un sfârșit și nu va fi atât de negativ pe cât îl dorește Rusia – să putem continua cu aceste eforturi. În urma demersurilor pe care le-am făcut, am reușit să obținem din partea autorităților ucrainene, chiar printr-o scrisoare a dlui Kuleba către mine, recunoașterea identității între limba română și așa-zisa limbă moldovenească și mergem mai departe și am cerut recunoașterea inexistenței acestei așa-zise limbi moldovenești. (…)

Situația românilor din Ucraina e foarte atent monitorizată de misiunile noastre. Personalul ambasadei de la Kiev, pe care l-am evacuat din Ucraina, a fost integrat în task force-ul pe care l-am creat imediat după începerea agresiunii și ținem legptura cu reprezentanții comunității româneșt. Aproape în fiecare zi există contacte și vorbim cu reprezentanți comunității românești.

Consulatele de la Solotvino și Cernăuți țin legătura cu reprezentanții comunității românești.

E o stare de teamă, îngrijorare, și aici au venit refugiați din părțile afectate de conflictul deschis. Și aici sunt dificultăți legate de lanțurile de distribuție a produselor de primă necesitate și încercăm să sprijinim și zonele acestea.

Când se va încheia această criză, vom relua discuția cu privire la drepturile minorității românești că sunt de rezolvat o chestie de chesiuni”, a mai declarat ministrul Bogdan Aurescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *