Skip to content
Societate

Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica: Nord Stream 2, un proiect în contradicție cu ceea ce înseamnă politica europeană de reducere a dependenței energetice față de blocul estic

Agerpres

Bogdan Badea, președintele Hidroeletrica a vorbit, vineri, în cadrul conferinței PSNews, ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul securității naționale a României, despre planurile Hidroelectrica, dar și despre legătura dintre piața de electricitate și resursele din Marea Neagră.

”Acum cred că este greu de obținut o clarificare(n.r- întrebat dacă în ceea ce privește domeniul energetic, din partea lui  Iulian-Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, prezent la conferință), noi suntem în permanent dialog, punctele noastre de vedere le-am transmis către toate autoritățile, suntem în dialog și suntem optimiști că anumite chestiuni cu care noi n-am fost de acord, se vor clarifica. Da, există dialog și noi suntem optimiști în acest sens pentru că suntmulte lucruri care trebuie cumva clarificate, e importantă acea predictibilitate despre care vorbeam și în funcție de cadrul legal care se va așeza mai departe putem să ne programăm și noi planurile de dezvoltare. Planul de afaceri pe cinci ani de zile era un instrument extrem de necesar companiei, nu numai din perspectiva acțiunilor ulterioare, cât și din perpesctiva riscării”, a afirmat Bogdan Badea.

De altfel, președintele Hidroelectrica a explicat și legătura dintre resursele energetice din Marea Neagră și piața de electricitate.

”Aici sunt mai multe chestiuni, ce treabă au resursele energetice din Marea Neagră cu piața de electricitate? Au foarte multă treabă. Practic e felul în care vom înțelege cum să ne exploatăm resursele pentru că așa cum știm suntem o țară binecuvântată cu multe resurse, ține clar de noi să ni le exploatăm într-o manieră eficientă și ce mi-aș dori e să fim mai pragmatici și mai încrezători în propriile forțe. Deja o paradigmă a fost schimbată, companiile de stat nu pot fi administrate de stat și atunci trebuie să le vindem bani mai mulți sau mai puțini. Această paradigmă a fost depășită, este important ca după aceea, să începem să privim mai pragmatic lucrurile să simplificăm foarte mul birocrația pe care ne-o creem așa zi de zi, în foarte multe situații și să privim chestiunea atât din perspectiva legislației europene, cât și din perspectiva interesului național” a spus Bogdan Badea.

Totodată, președintele Hidroelectrica a a atras atenția, făcând referire la Nord Stream 2, că este ”un proiect controversat,un  proiect care cel puțin așa cum arată el, este în contradicție cu ceea ce înseamnă politica europeană de reducere a dependenței energetice față de blocul estic”.

”Pe  lângă aceste provocări trebuie să înțelegem foarte bine că este o competiție și în cadrul țărilor din UE și un singur exemplu v-aș da, Nord Stream 2, un proiect controversat,un  proiect care cel puțin așa cum arată el, este în contradicție cu ceea ce înseamnă politica europeană de reducere a dependenței energetice față de blocul estic. România poate să facă acest lucru, este o luptă, nu e simplu, dar cred că s-au facut pași importanți (…) „  a mai adăugat invitatul.

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partener principal Hidroelectrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *