Bogdan Balanișcu la Puterea Știrilor: „Uitați că, într-o săptămână de mandat, Ciolacu se ține de cuvânt”

sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Secretarul de Stat PSD, Bogdan Balanișcu, a fost invitat la live-stream-ul Puterea Știrilor, moderat de Marinela Angheluș și a vorbit despre riscul ca legea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie atacată la CCR, așa cum s-a mai întâmplat acum doi ani.

„Așa cum s-a precizat și mai devreme, dacă va fi atacată sau nu, asta rămâne să vedem, deși nu înțeleg motivele pentru care un partid politic ar face acest lucru. Toți au spus că există o problemă cu pensiile speciale și ar trebui rezolvate.

Uitați că de la vorbele spuse de unii, astăzi ajungem, prin intermediul coaliției de guvernare, la fapte concrete, la o lege votată în Parlament, chiar și de celelalte partide politice, mai puțin de o doamnă de prin zona de unde provin și eu, din zona Iașiului, care a făcut un întreg scandal, din păcate, acolo. Dar, revenind la această inițiativă legislativă, este important de menționat o chestiune: inițiativa anterioară, cea care a fost respinsă la CCR, nu a fost respinsă pentru că însăși prevederea legală nu era bună, ci a fost respinsă din cauza unor chestiuni de procedură, în sensul în care s-a argumentat faptul că nu a fost suficient timp pentru dezbateri la nivelul Parlamentului pentru a adopta această inițiativă. Deci nu de conținut, efectiv, ci mai degrabă de un proces de adoptare.

Această chestiune, astăzi, este eliminată pentru că a fost acest timp. Mai mult decât atât, această chestiune este și o acțiune voluntară a PSD, pentru că s-r fi creat, altfel, un puternic sentiment de inechitate, adică exact cei care trebuie să reglementeze pensiile speciale beneficiază de pensii speciale, iar aceste pensii sau retribuții speciale ale parlamentarilor (doar așa, ca o notă de curiozitate, ca să știe toți rmâmii, nu au fost introduse în PNRR – aici ar trebui întrebat USR – de ce nu au introdus aceste pensii speciale ale parlamentarilor când au scris PNRRR – dacă-și doreau așa de mult să rezolve această situație).

Acestea ar fi, să zicem, observațiile pe contextul actual. Dacă cineva totuși, din Opoziție, vrea s-o conteste la CCR, vedem, așa cum s-a spus și mai devreme, dacă sunt observații, se corectează aceste observații, dar important este că președintele Ciolacu, în momentul când a preluat mandatul de premier a spus că este una dintre priorități și că o rezolvăm până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Uitați că, într-o săptămână de mandat, se ține de cuvânt. Împreună cu partenerii Coaliției de guvernare, avem această propunere legislativă să încheiem o dată pentru totdeauna în România subiectul pensiilor speciale”.

Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi „pentru” și trei abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Senatoarea Diana Şoşoacă a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.

Înainte de votul final, conducerile PNL și PSD și-au băgat în ședință parlmentarii și le-au cerut mobilizare generală pentru a adopta proiectul de lege. Nicolae Ciucă i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.

Senatorii și deputații au dezbătut în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul parlamentarilor, astfel încât se elimină indemnizațiile senatorilor și deputaților.

Ședința a fost bruiată de senatoarea Diana Şoşoacă, care a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.

Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor, ea aducându-și apoi și un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, Alfred Simonis (PSD). „La balamuc! (…) Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a replicat Simonis.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: