Bogdan Stoica: Ai remarcat cât de inutilă este Poliția Română pe internet?

Bogdan Stoica

Știi povestea de la Suceava, de ieri? Un bărbat din Suceava a sesizat poliția că a fost păcălit cu o sumă mare de bani după ce a răspuns unui anunț fals de pe Facebook, care promitea câștiguri mari prin cumpărarea de acțiuni. Bărbatul a apelat numărul de telefon din anunț și a acceptat să investească 1.250 lei așa că i-a comunicat acelei persoane datele bancare și cele de identitate. Apoi a fost sunat și convins să mai bage 2.500 lei într-un ATM de monede virtuale și să mai deschidă un cont pentru a putea retrage câștigul dorit. Când a deschis contul i-a permis unei persoane, prin aplicația informatică Any Desk, să-i folosească telefonul. Iar a doua zi a descoperit că a solicitat și primit un credit bancar de 7.000 de euro care au ajuns la escroci. Acum e bun de plată vreo 8.000.

Iar poliția – ghici ce? – recomandă oamenilor să nu mai sune, să nu mai facă, etc.

Ce-ar fi ca poliția, prin MAI, să notifice facebook asupra acestei escrocherii? Să ceară creatorilor aplicației Any Desk să nu mai permită accesul userilor care nu se identifică complet? Să amendeze băncile care permit asemenea breșe de securitate, bazate exclusiv pe tehnologie atât de permeabilă?

Poate că n-ar avea efectul scontat din prima, pentru că Poliția Română nu este deloc relevantă la nivelul ăla de business. Dar, prin ricoșeu, ar conta. Facebook și marile bănci sunt listate la bursă, n-au chef de reproșuri instituționale și de conflicte juridice cu state europene, pentru că asemenea chestii ajung prin presă și scad valoarea acțiunilor. Demersul făcut ar putea fi preluat și de alte state și s-ar putea concretiza în legi mai bune, la nivel european sau global.

Scriu asta pentru că m-am săturat ca poliția română să ne certe că nu acționăm preventiv în timp ce ea nu o face niciodată. Deja fraudele informatice au ajuns mai numeroase ca tâlhăriile și furturile de mașini, iar în cazul lor BMW-urile președintelui sunt complet inutile. Ce-ar fi, așadar, Poliția Română, să pășești curajos din trecutul nino-nino unde te afli și că ne însoțești, ca un garant serios  al securității, pe internetul zilelor noastre?

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: