Mi-e rușine să scriu asta, dar o fac: am citit Ghidul Primarului Privind Inundațiile, capitolul „Activităţi desfăşurate pe timpul producerii inundaţiilor”. Provine dintr-un document oficial al statului român, pentru care un minister și o companie de stat au luat bani prin POCA, un program european de întărire a capacității administrative. Concluzia mea: Dacă primarul localității tale s-a autoinstruit folosind manualul ăsta e timpul să-ți iei barcă. Sau să te muți.
- De exemplu, manualul zice că trebuie să se asigure „permanenţa la sediul primăriei în vederea primirii prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice”. Să nu cumva să fii pe teren cu un telefon mobil la tine! Stai la primărie, regulamentar!
- „avertizarea cu prioritate a populaţiei şi obiectivelor aflate în zonele de risc la inundaţii”. Adică trebuie să avertizezi și biserica din vale, nu doar preotul. Să vorbești cu altarul, cu naosul, cu gardul.
- „ia măsuri de evitare / eliminare a blocajelor cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele podurilor rutiere şi de cale ferată”. Cum? Cum faci asta? Viitura vine cu niște bușteni cat un autobuz? Cum iei măsura eliminării lor din apă, la Cuca Măcăii?
- „asigură participarea forţelor de intervenţie alcătuite din localnici„. Cum?! Ce? Avem din nou gărzi patriotice?!
„localizează apele revărsate şi le dirijează în albiile cursurilor de apă”. Sper că e o glumă. Cu ce? Cu forțele de intervenție?
„asigură funcţionarea fluxului informaţional decizional de apărare împotriva inundaţiilor şi fenomenelor meteorologice periculoase, mărind frecvenţa transmiterilor de informaţii, prognoze şi avertizări”. Cum? Prin ce mijloace tehnice? Strigatul? Că netul nu mai merge când s-a umplut satul de apă. - „conducerea nemijlocită a operaţiunilor de intervenţie se asigură de comandantul acţiunii, împuternicit potrivit legii, care poate fi ajutat în îndeplinirea sarcinilor de către grupa operativă şi punctul operativ avansat”. Aoleu! Deci înainte de toate trebuie o ședință, un vot pentru împuternicire și un punct operativ avansat, cu față de masă și tot tacâmul.
- „coordonarea elaborării şi derulării programelor de recuperare, reabilitare sau de restaurare pe timpul situaţiilor de urgenţă se asigură de către reprezentanţii autorităţilor, instituţiilor sau ai operatorilor economici stabiliţi de comitetele pentru situaţii de urgenţă competente”. Mi-a curs sânge din nas citind asta.
- „Accesul persoanelor neautorizate în zonele afectate şi periculoase, delimitate şi marcate corespunzător, care intră sub incidenţa situaţiilor de urgenţă, este interzis”. Asta da! Să vină poliția locală și să marcheze cu bandă galbenă inundația, iar apoi să-i amendeze pe oamenii care-și caută copiii, vacile, pisica. Ce-au căutat acolo, când atâția reprezentanți și comandanți au atâtea hârtii de semnat?
Lăsând gluma la o parte, sper din toată inima că primarii din zonele cu risc la inundații nu au avut timp să citească manualul ăsta. Că altfel vom vedea zeci de mii de oameni încercând să se salveze singuri sub supravegherea atentă a milioane de dosare cu șină.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News