Bogdan Stoica: Antrenează-te pentru o viață printre criminali

Bogdan Stoica

„Cand prind o batranica, o sperie de moarte, invartind-o ca pe un sac. Cand vrei sa-i opresti dintr-o actiune ilegala, te stalcesc in bataie, facandu-ti capul piure. Cand fac un copil, il ingroapa in curte. Isi sugruma colegii la scoala, pentru o tigara. Isi violeaza vecinele de 5 ani. Nu-s nici hippioti, nici hipsteri, nici rockeri, nici satanisti, nici legionari, nici extremisti de dreapta. Ca preferinte, n-au decat violenta nejustificata. Daca ar putea sa pronunte, s-ar declara anarhisti. Noi le spunem aşaceva, cand ii vedem la stiri. Sunt copiii crescuti ca niste pitbulli, de parinti fara scoala si fara bani, in zone in care legea e prea slaba ca sa mai fie aplicata. N-au frica de nimic, iar ocupatia lor principala e sa exploreze limitele atrocitatii.

Suntem responsabili de aparitia lor. De 20 de ani, votam prea relaxat, pentru o vorba de duh spusa la tv, sau pentru o sacosa cu zahar si ulei, politicieni care subfinanteaza, printre altele, educatia si fortele de ordine. Acum doar culegem ce-am semanat. Cand vezi un profesor imbracat prost la o catedra veche, sau un politist venit cu autobuzul sa ancheteze o infractiune, asteapta-te sa existe si cateva sute de aşaceva. Iar daca pana acum nu i-ai vazut decat la stiri, mai stai un pic. Cinci ani, maxim. Asteapta ca doua-trei generatii de aşaceva sa treaca de varsta de 20 de ani si sa-si paraseasca leaganul copilariei, in cautare de bani sau femei. Atunci o sa-i vezi langa tine, cetateanul relaxat din marile orase. Vor fi in parcare, incercand sa te ucida pentru ca le-ai ocupat locul. Ai sa-i vezi la film, dorind sa te sugrume pentru ca le-ai zis sa-si dea telefonul pe silentios. Ai sa te temi sa-ti mai lasi copilul in carut, langa banca din parc, pentru ca exista riscul ca un asaceva sa-i traga un sut, ca sa se amuze. Doar daca ai noroc te vor apuca de haine si te vor invarti ca pe elicea unui elicopter, careia aşaceva ii spun avionul, si apoi te vor lasa sa pleci.

Stiu, se intampla deja. Cei mai destepti dintre ei au gasit deja drumul spre marile aglomerari urbane. Ei sunt elita. Nu ne-am confruntat, deocamdata, cu cei mai prosti dintre ei, care sunt, si cei mai competenti in a face rau gratuit. Dar cand toate astea se vor intampla in numar mare, inseamna ca invazia a inceput. Sa nu te temi, pentru ca teama nu ajuta la nimic. Sa nu ceri ajutor, pentru ca n-ai cui. Va trebui doar sa inveti sa locuiesti intr-un mediu ostil. Nu protesta. E doar evolutie.”

Am scris textul de mai sus pe 5 aprilie 2014. Uitându-mă la crima din Parcul Crângași, cred că am ajuns acolo unde scriam că o să ajungem. Trăim printre criminali, ar trebui să ne antrenăm pentru asta.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: