Ce zice textul, deci? Că tinerii de 18-35 de ani, bărbaţi şi femei, vor putea face un stagiu plătit de pregătire militară în cadrul MApN, la finalul căruia vor deveni rezerviști sau soldați profesionisti în Armată.În ambele variante, ei vor ieși din evidențele militare când vor împlini 55 de ani. Programul va dura maxim 4 luni consecutive, iar cursanții vor învăța cum să mânuiască diferite tipuri de arme, orientare în teren, decontaminare, prim ajutor și altele. În tot acest timp, vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente și o indemnizație lunară între 2.800 și 3.200 de lei lunar. La finalul stagiului, participantii vor primi un bonus de salarii medii brute, adică vreo 13.000 de lei. Cei care sunt angajați undeva vor putea efectua acest stagiu fără să-și piardă locul de muncă, angajatorii fiind obligați să suspende temporar contractele de muncă.

Deci avem indemnizație de 10.000 de lei, un bonus de 13.000 de lei. Dacă adaugi și cazarea, masa, asistența medicală și costurile de instrucție pentru fiecare voluntar ajungi la 10.000 de euro pe cap de om. Textul nu include nici un criteriu de performanță obligatorie, vreun soi de obligații pentru cursanți sau vreo examinare finală a aptitudinilor dobândite. Poți să te duci acolo și să te vaiți luni că te doare glezna, marți că nu vezi bine, miercuri că te doare burtica, joi că ai un atac de anxietate și tot așa.

Asta în condițiile în care un militar profesionist angajat definitiv al Armatei Române nici nu visează la sumele astea. Norma de hrană și de echipament este în unele cazuri doar o poveste. Nu avem corturi, piese de schimb, muniție. Avem vehicule blindate de un milion de dolari bucata conduse de oameni plătiți cu 2.500 lei net. Nu întâmplător, anul trecut au plecat din Armată vreo 5.000 de oameni, din care cel puțin jumătate ofițeri.

La cum e făcut, proiectul Armatei de Amatori pare o combinație. Partidele vor putea oferi membrilor din România umilă oportunitatea de a face niște bani, într-o vară. Niște firme vor vinde Armatei niște uniforme, altele îi vor caza pe „studenți” iar alte firme vor avea de livrat zilnic ciorbiță, tocăniță și pateuri. Prin unele dormitoare se va face sex, iar în altele bullying și discriminare. La final, nu vom avea mai mulți soldați și nu vom fi mai în siguranță. Doar vom fi arătat că am instagramat și Armata.