Bogdan Stoica: AUR și tinerii – o prostie sau o manipulare

Bogdan Stoica

Face valuri, de vineri încoace, știrea conform căreia AUR este în topul preferințelor de vot ale tinerilor. Totul a plecat de la un sondaj IRES, unde tendința anti-sistem a tinerilor este explicată prin faptul că AUR ar obține 16% din totalul voturilor exprimate de către tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Potrivit aceluiași sondaj, USR și PNL se află pe locul doi, la egalitate, cu 14%, iar PSD ar obține 12% din voturile tinerilor.

Sincer, nu cred o iotă din analiza asta.

În primul rând, pentru că oamenii mint în sondaje. Mai ales cei angajați politic. „Hai să-i pun pe ăștia pe pistă falsă, să-u umflu, să stea liniștiți, și să nu știe până în ultima clipă ce i-a lovit”.

În al doilea rând, din cauză că vorbim de un sondaj telefonic. Am făcut și coordonat așa ceva. La telefon nu-ți răspund la întrebări decât cei care au deja o opțiune clară de vot și cei care vor să facă mișto de tine. Deci dacă AUR a ieșit cu scorul ăsta, te asigur că scorul real e la jumătate.

În al treilea rând, pentru că AUR e în disonanță cognitivă directă cu nevoile tinerilor. Ei vor Londra și Paris, AUR zice patrie, țărișoară, satul natal. Ei cer tehnologie ieftină și distracție cât cuprinde iar AUR zice trebuie să muncim ca să ne salvăm. Limbajul AUR, de asemenea, este 90% ancorat în 1084, nu în 2024.

Cât despre TikTok, ca sursă principală de informații a tinerilor, loc în care AUR se prezintă foarte bine – hai să lăsăm vrăjeala asta. Da, se mai radicalizează unii, alții se mai sperie, dar cam atât. TikTok este o sursă de informare așa cum sucul Fanta este o băutură răcoritoare. Adică nu e.

Deocamdată nu-mi dau seama dacă povestea asta cu tinerii care adoră AUR e o prostie facturabilă sau o făcătură panicardă. Știu sigur doar că nu e adevărată.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL