Bogdan Stoica: Candidarea de la Joița

Bogdan Stoica

„A ars un bar cu păcănele și pariuri într-o comună din județul Giurgiu”, aud la televizorul din spatele meu. „Foarte bine”, mormăi eu. „Proprietarul barului spune că incendiul are legătură cu campania electorală”. Mă întorc spre tv. Un tip scund, cu capul rotund, gel în păr, moaca tipică a unui fotbalist de divizia a 9-a, spune: „are legătură cu candidarea mea”. Aflu că wanabe-ul de fotbalist va reprezenta AUR la alegerile locale din comuna Joița.

Noroc cu incendiul ăsta. Doar așa pot afla oamenii din ce fel de oameni e făcut AUR. Pentru că dacă te uiți la Târziu și Simion, ai senzația că te uiți la noblețea din Prinț și Cerșetor. Or, nu-i așa. În România profundă, AUR nu e format doar din patrioți fanatici, intelectuali rasați și oameni cinstiți. Uite că la Joița e un nene care trăiește din păcănelele oferite satului. Doar n-o să cred că barul era șmecheria. Că se duceau sătenii să bea whisky de 20 de ani, la un trabuc. Barul ăla, și o spun plin de siguranță, fără să fi dat vreodată pe acolo, era cârligul. Afacerea erau pariurile și păcănelele.

Candidatul de la Joița, care habar n-are să formuleze corect o propoziție de cinci cuvinte, ar fi trebuit să fie vizibil într-o campanie electorală normală. Din păcate, George Simion atrage toată atenția asupra lui pentru ca fraierii din Joița să voteze politic. Presa, la fel de naivă, se concentrează tot pe Simion, uitând că ar putea face conținut valoros și vandabil dacă ar lua la puricat oricare din cele două mii de candidaturi AUR.

Acum urmează să zici că și PSD și PNL, chiar și USR, au procente similare de incompetenți pe listele electorale. Așa e. De ei știm. Logic ar fi să se știe și de AUR. Pentru că altfel riscăm să replicăm alegerile din 1992, când ascunși după zâmbetul lui Ion Iliescu, câteva mii de hoți, lepre și oportuniști au cucerit administrația României. Pe unii dintre ei îi vezi și azi la televizor, pentru că de un politician hoț scapi mai greu decât de un herpes sexual.

Ca să înțeleagă și candidatul de la Joița ceva din textul ăsta: hai să ne uităm la candidările tuturor.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL