Bogdan Stoica: Cât o mai ardem aiurea cu termenul „pro-rus”?

Bogdan Stoica

Dacă vrei să te amuzi, caută știrile privind atentatul din Slovacia și verifică în câte dintre ele a fost folosit epitetul „pro-rus”. Apoi verifică dacă știrea aceea conține vreo condamnare a atentatului, sau măcar ideea „să împuști un prim-ministru este greșit”. O să ai o surpriză.

Foarte puțină presă și la fel de puțini politicieni au afirmat fără metafore că nu sunt de acord cu atentatul împotriva lui Fico al Slovaciei. Epitetul de mai sus i-a făcut să se abțină sau să pară echivoci doar ca să nu fie asociați cu un pro-rus. Asta deși epitetul e mai degrabă o metaforă. Dacă Fico ar fi făcut pe bune vreun demers care să ajute Rusia în detrimentul Slovaciei ar fi luat pe sus și acuzat de trădare, sau Slovacia ar fi fost izolată pe plan internațional. Or, acest lucru nu se întâmplă. Epitetul ăla nu are nici o bază în lumea dovezilor. E doar propagandă.

Poți deduce din asta că o bună parte a societății poate fi de acord cu asasinarea ta, dacă opiniile tale politice nu seamănă cu cea impusă la nivelul ăsta, comunicațional? Și dacă da, cum de-a fost posibil? E posibil ca mâine, dacă Danone are mai mult zahăr decât Covalact, să declar brandul francez ca fiind pro-rus, pentru că distruge sănătatea copiilor noștri, adică exact ce-și dorește Putin? Câți pași mai facem de la normal la dileală totală pe tema Rusiei? Sau i-am făcut deja? Nu cumva și bau-bau-ul copilăriei noastre, ăla de sub pat, era tot rus?

După logica asta, toți activiștii de mediu care vorbeau în anii 70 despre încălzirea globală când narativul era controlat de companiile petroliere, puteau fi asasinați în aplauzele angajaților din industria petrolieră.

Elon Musk vorbea despre mașini electrice care se conduc singure încă de când BMW scotea cinciari diesel și toată lumea aștepta doar următorul BMW. Mă mir că nu l-au internat la nebuni.

Primul activist gay dintr-o comunitate catolică spaniolă a anilor 80 trebuia, probabil, ars pe rug pentru sodomie.

Nu mai zic de Galileo Galilei, cu teoria lui a Pământului rotund care se învârte în jurul soarelui, lansată când biserica chiar te ardea pe rug pentru asemenea erezii care contraziceau narativul oficial. Zic doar că ar trebui să disociezi crima de opinii, și opiniile cuiva despre relatările altora despre el. Și îți aduc aminte acel dialog spectaculos dintre Horia Roman Patapievici care, scos din sărite de un prezentator Antena 3 pe tema „narațiunilor care ajută Rusia”, a întrebat: „stimate domn, dacă mâine Putin recită din Evanghelie, scoatem creștinismul în afara legii?”.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: