Bogdan Stoica: ce-am aflat la parastasul UDMR de la Tușnad

bogdan stoica

Interesant foc episodul Viktor Orban. A fost ca o telenovelă de-asta nouă, care are nu doar o idilă, ci și explozii, cryptomonede, trafic de droguri, identitate de gen, mașini americane, feng-shui și pescuit.

Despre protagonist nu-s multe de spus. Orban patinează, aproape că e de azil. Are niște idei, dar nu mai sunt atât de clare în capul lui. Are un plan, dar nu-i iese. E revizionist cât să-i crească sondajele și tupeist cât i se permite.

Mi-a plăcut MAE, cu nota aia de subiecte delicate. A fost un mesaj de forță, pe care Orban l-a înțeles. L-a batjocorit un pic, că mârlania e a doua lui natură, dar l-a înțeles și respectat. Chiar și faptul că a pomenit nota e o victorie diplomatică.

Nu mi-au plăcut grupările de români isterici. De ce să te duci să faci atmosferă, complet inutil, pentru că imaginea ți-a fost deja trasă la poarta istoriei?

Nu mi-a plăcut Ciolacu, cu numeroasele lui gesturi de prietenie. Le pun pe seama influenței Ungariei asupra Schengen, dar parcă era mai bine dacă se așeza cu Orban la masa banilor, întrebând cât ne costă. Cu Austria și Olanda cum s-a putut și cu ăștia nu?

Nu mi-au plăcut deloc liderii UDMR care nu s-au dezis, încă, de acele declarații ale lui Orban care au pus România într-o ipostază din afara regulilor diplomatice. Sincer, nu înțeleg de ce, orbanismul o să-i ducă la ruină politică, dacă-l mai practică mult. Din perspectiva asta, evenimentul de la Tușnad a fost ca repetiția unui parastas.

Mi-a plăcut profesorul ăla, nu știu cum îl cheamă, care a tras sirena spunând că în orașele mari maghiarii nu se prea mai declară maghiari iar din localitățile mici aproape că dispar, prin migrație. Băiatul ăla e singur care merită, pe bune, să fie mediatizat, pentru că a vorbit cu date despre un subiect important: minoritățile. Oficial, minoritatea maghiară e cea mai mare, mai importantă și primește cele mai multe privilegii. Dacă maghiarii n-o să mai fie cei mai importanți dintre minoritari, ce altă minoritate le va clama drepturile, și ce efect va avea asta asupra politicii? Suntem pregătiți pentru momentul ăla? Dar ei, acei minoritari, sunt pregătiți?

Ocazie cu care transmit celor ce spun/scriu prostia aia cu ungurii să se ducă în Ungaria dacă nu le convine România. Băieți, dacă pleacă ăștia, acum, când urlați voi prostii, în scurt timp n-o să ne mai convină nici nouă. Maghiarii nu sunt UDMR sau Orban. Sunt mai mișto de atât.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: