Bogdan Stoica: Ce-am învățat din incendiul de la Ferma Dacilor

Bogdan Stoica

Ar fi păcat ca cineva de la vreo facultate de Sociologie să nu facă un studiu din asta. Pentru că a fost o revelație.

Etapa 1: apare știrea că de Crăciun a ars Ferma Dacilor și au murit opt oameni. Statul zice că exclude incendierea criminală iar presa scrie despre cum corupția, delăsarea și incompetența în relația cu un interlop au favorizat tragedia. Pe pagina de facebook Ferma Dacilor nu apare nici un mesaj, dar curg comentariile. Oamenii îl compătimesc pe Dinicu pentru pierderea fiului său.

Etapa 2: Ferma Dacilor și Cornel Dinicu lansează mesaje. În primul se vorbește despre bunele intenții ale gazdelor iar în al doilea de o mână criminală. Numărul oamenilor care-l compătimesc și încurajează pe Dinicu crește exponențial, iar știrile care-l transformă pe Dinicu într-un personaj de tip #colectiv nu au tracțiune, nu fac audiență.

Etapa 3: Procurorii intră în scenă și-l rețin pe Dinicu pentru neglijență criminală. În expunerea de motive trec la ipoteze și incendierea criminală, dar insistă că incendiul a fost provocat de un televizor-problemă. În mod incredibil, oamenii continuă să-și manifeste susținerea pentru faimosul de-acum Dinicu.

Ce avem de învățat din asta:

românii sunt un popor încă emoțional, empatic, legat de valorile tradiționale, ca familie sau copii.

românii pun mai mult preț pe pedeapsa divină decât pe justiția românească.

românii tind să nu mai creadă nimic din ce spune statul.

Probabil că pentru unii astea sunt note și vești proaste. Pentru mine nu. Văd în fiecare zi atâta alienare, atâta nepăsare și atâtea scurtături între dialog în contradictoriu și violență încât aveam senzația că nu ne mai poate mișca nimic. Că 90% din poporul ăsta va asista inert la distrugerea ultimei sale fibre tradiționale. Ei bine, nu. Românii încă mai simt.

Sper că n-a înțeles nimeni că îl consider pe Cornel Dinicu un nevinovat băgat aiurea la pârnaie. Din perspectiva mea, și dacă nu e vinovat tot este responsabil de tragedie. Dacă pensiunea aia ar fi fost construită cum trebuie, o defecțiune sau o incendiere n-ar fi putut ucide atât de repede opt oameni. Pe de altă parte, mi se pare că Justiția a acționat pripit doar ca să nu se spună că e vândută cuiva. Cornel Dinicu nu are nici o dovadă că Ferma Dacilor a fost incendiată. Dar nici procurorii n-au nici o dovadă că incendiul a pornit de la un televizor.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: