Bogdan Stoica: ce caută Anca Dragu la Banca Națională a Moldovei?

Bogdan Stoica

Ce cadouri primesc unii. Anca Dragu, mai cunoscută ca liderul progresiștilor din Senat, tocmai a fost votată guvernator al Băncii Naționale din Republica Moldova. Așa, dintr-o dată, Parlamentul de la Chișinău s-a decis să o voteze. O veritabilă surpriză. Până vineri, nu se știa nimic despre candidatură (dacă o fi vorba despre așa ceva), despre faptul că Anca Dragu are cetățenie moldoveană, despre negocieri cu autoritățile române, cu cele europene sau cu creditorii Republicii Moldova.

Despre CV-ul doamnei Dragu nu am nimic de zic. A fost ministru al Finanțelor, președinte al Senatului României, a lucrat 15 ani la BNR și la FMI. Ridic, însă, o sprânceană, în sensul numirii sale de vineri. Fostul guvernator al BNM a fost tras pe dreapta cu forța după acuzații ca „sabotarea recuperarii banilor, angajarea unor oameni implicați în frauda bancară, obstrucționarea anchetei”, iar în istoria de 30 a guvernatorului BNR au existat destule momente care ar putea fi denumite cam la fel. Pare că la Chișinău s-a făcut pârtie pentru Anca Dragu. De ce? Ce urmează? E sigur că nu s-a dus acolo pentru bani (lefurile din RM sunt jenante), sau pentru carieră (Moldova stă atât de prost cu finanțele încât țara poate intra oricând în incapacitate de plată).

Mă întreb asta pentru că Republica Moldova arată, din ce în ce mai des, ca un influencer pentru România. Tot mai multe lucruri care se întâmplă acolo devin aproape obligatorii și la noi. Dacă Anca Dragu decide și găsește în doi ani o procedură de trecere la moneda euro, spre România se vor ridica n degete acuzatoare: „voi de ce nu faceți la fel, că vă chinuiți de 10 ani?”.

Și mai e un detaliu. Aprilie 2021. CEDO dă o decizie în care scrie că vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”. Rugat să comenteze decizia, „șeful” pandemiei Valeriu Gheorghiță a spus doar că „în România vaccinarea este gratuită și voluntară„. Rugată să comenteze același lucru, Anca Dragu a spus altceva: „Decizia CEDO pare că pune o ierarhie între drepturi şi spune cumva că dreptul la viaţă este important şi că într-o democraţie trebuie respectate nişte reguli. Democraţia nu trebuie confundată cu lipsa regulii. Decizia CEDO poate determina obligativitatea vaccinării anti-COVID 19 în România, dar această decizie va fi luată în considerare de către specialişti când se va formula o recomandare sau alta. Este un pas important”.

Altfel spus, dacă era după ea, Anca Dragu ar fi renunțat la libertățile unora pentru sănătatea altora. Și din perspectiva asta, numirea ei pe o poziție de influencer pentru decidenții români nu mi se pare cea mai bună veste a acestui sfârșit de an.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL