Bogdan Stoica: Ce dracu facem cu doctorii?

Bogdan Stoica

Mă uit cu frică la știrile de la Spitalul Pantelimon. Cu niște ani prin presă, am o vagă idee despre lumea medicală, un amic e director de spital, iar în pandemie lucrurile au devenit mult mai transparente decât am vrut. Am pus mereu pe seama crizei cronice sau a contextului prostul renume al halatelor albe.

Acum, însă…

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut miercuri demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, din cauza scandalului în care a fost implicată unitatea sanitară, scandal care a dus la pierderea încrederii publice. Patru cadre medicale au fost duse la audieri la Serviciul Omoruri, după perchezițiile desfășurate la locuințele lor. Directorul Spitalului Pantelimon a declarat că își va da demisia de onoare.

Băi, deci la spitalul ăsta chiar se omorau oameni.

Nu dau doi bani pe argumentele lui Rafila. Auzi, că „serviciile medicale de calitate sunt esențiale pentru a duce la bun sfârșit reformele și investițiile derulate de Ministerul Sănătății”. Mă doare în cot de reformele lui Rafila, sunt identice cu cele anterioare. Nu s-a făcut nici o reformă. S-au făcut bani din investiții scumpe, s-au pus tarife oneroase în deconturile Casei de Sănătate, s-au câștigat vopturi dând de-a valma salarii mari și medicilor buni și celor răi, salariații și antreprenorii români sunt efectiv jefuiți de bani în fiecare lună, iar șpaga și malpraxisul sunt la ordinea zilei.Ce reformă e asta? Ce mare dudă au pus în pericol oamenii ăia mare mai mare decât duda din dosar, respectiv că au omorât 17 oameni cu bună știință, ca niște criminali în serie.

Nu de o reformă pe bani avem nevoie în medicina românească. Ci de criterii noi de comportament, competențe, angajare, salarizare și pedeapsă. Dacă nu facem asta cât mai curând vom vedea în halate albe nu doar criminali plictisiți de schimbat sonde, ci adevărați maniaci, capabili de tragedii colective.

Cine-și asumă sarcina asta? Cine va sorta grâul de neghină și va forma echipa cu care se va pune în aplicare? Ciolacu? Ciucă? Simioane? Drulă? Vedeți că asta nu e la „și altele”. Vedeți că vă poate veni rândul oricând.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: