Bogdan Stoica: Ce ne va aduce bun din Africa președintele Iohannis?

Bogdan Stoica

Ferea. Xi, Joe, Vladimire, atenție mare. Burse ale lumii, fonduri de investiții, miliardari, ochii pe știri. Harta lumii s-ar putea rescrie începând de azi, când președintele României, Klaus Iohannis începe turneul în Africa.

Încă nu știm de ce pleacă. De ce a ales cele patru țări (Kenya, Tanzania, Cabo Verde, Senegal) și de ce durează zece zile. Nu știm nimic și nu ne mai miră nimic, în fond, când s-a dus în Brazilia le-a vorbit ălora despre spațiul Schengen.

Acum, lăsând răutățile la o parte, vizita ar putea să nu fie inutilă. România avea relații bune cu țările africane pe timpul lui Ceaușescu, iar dacă ăsta n-ar fi etichetat azi ca un dictator odios am putea să discutăm despre aceste relații. De exemplu, în 72, înainte ca eu să mă nasc, Ceașescu și Paul Niculescu Mizil s-au dus să discute cu delegația Uniunii Progresiste Senegaleze, cu care au bătut palma ca românii să le facă niște fabrici și niște autostrăzi la schimb cu niște banane și niște minereuri. Barter, ca băieții.

Cu Tanzania și Kenya relațiile erau și mai bune. Ceaușescu și Bokassa, dictatorul omolog din Tanzania, au făcut business la greu. Românii le-au vândut tanzanienilor arme,căi ferate, școli, fabrici de ciment și utilaj minier, iar Bokassa ne-a dat la schimb diamante, uraniu, cupru, bauxită, mercur, fier, abanos și bumbac. Că de-aia aveam toți maiouri de bumbac, nu de plastic, ca azi: de săraci ce eram.

Cu Capul Verde nu s-au făcut afaceri, că ăia n-aveau ce să dea la schimb.

Cum ziceam, Ceaușescu a fost un dictator nenorocit. Deci lucrurile de mai sus nu sunt bune, nu pot fi puse pe masă ca argumente sau element de comparație. De-aia sunt curios la maxim ce-o să pună pe masă Iohannis, când se va întoarce.

Peste 10 zile.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: