Bogdan Stoica: Ce nu-mi place la Alimentele lui Ciolacu

bogdan stoica

M-am uitat pe o analiză privind lista lui Ciolacu, acele alimente esențiale care au prețul temperat prin mecanismul de adaos comercial stabilit de stat. Nu vreau să fiu rău și să zic că proiectul e un eșec, dar n-am alt cuvânt mai bun.

Unele alimente s-au ieftinit natural, pentru că așa se întâmplă în fiecare an. Roșiile de exemplu, s-ar fi ieftinit și fără proiectul ăsta, pentru că ies tot mai multe din grădini și din solarii.

Alte alimente s-au ieftinit insesizabil. 7 bani economie la un kilogram de struguri nu ajută la nimic.

În comerțul mic mii de comercianți încă habar nu au de noile reglementări și riscă amenzi de 25.000 de euro pentru că statul nu și-a făcut treaba și nu le-a explicat ce au de făcut.

În comerțul mare, tip Carrefour, structura logistică e atât de sofisticată încât retailerul poate ridica prețul artificial doar adăugând interpuși iar ANAF nu a fost și nu este pregătit să-l ia de urechi.

Ca să nu mai zic că nu-mi place nici lista de esențiale.

Când au scris brânzeturi s-au gândit și la mizeria aia chimică din aracet care pretinde că e din lapte?

Zahărul nu era la nasoale, otrăvuri, creator de diabet? Mierea ce-a avut de nu s-a încadrat?

De ce strugurii sunt esențiali iar cireșele nu?

Și de ce ar fi cireșele mai importante decât tampoanele?

La medicamentele pentru diabetici s-a gândit cineva?

Curentul pentru un posesor de scaun rulant nu e cumva și el esențial?

Mi-ar plăcea să greșesc, dar am curaj să pun pariu că, undeva prin decembrie, o să aflăm că influența Măsurii Ciolacu asupra coșului de consum nu s-a văzut în statistici. O să fie încă un experiment eșuat, ca izoletele lui Arafat, iar despre victimele experimentului nu va vorbi nimeni.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: