Bogdan Stoica: Ce nu ți s-a spus despre euroalegeri

Bogdan Stoica

În mod bizar, deși euroalegerile bat la ușă, nici un partid nu se obosește să explice de ce atâta tevatură. Care e miza reală a alegerilor europene. Pe câte locuri se bat și de ce. Mi se pare interesant foc, probabil dacă românii ar ști ce urmează ar vota în cu totul altă paradigmă decât cea de listă politică.

Pentru că listele nu contează. Oamenii de pe ele – da. Dacă ai știi care-i mersul, n-ai mai vota oameni care nu știu 2-3 limbi străine, cu reputații dubioase, sau nefrecventabili din cauza ideilor politice. Asta pentru că la Parlamentul European este vorba doar despre networking și despre bartere pe decizii politice. Îți votez aia dacă-mi votezi asta și nu-ți votez asta pentru că tu vrei asta. Ideea de PSD, PNL sau AUR este o tâmpenie și la Bruxelles și la Strasbourg, pentru că în Parlamentul European ideile sunt susținute de grupuri transnaționale, care urmăresc interese strategice. Fără să ai patrioți veritabili în toate aceste grupuri ești acolo degeaba.

Cum am fost până acum. Probabil habar nu ai că România are al șaselea grup de parlamentari, ca mărime. Ar fi trebuit să fim a șasea cea mai influentă țară. Când Germania, Franța sau Italia ar fi vrut ceva, ar fi trebuit să negociere cu noi, pentru că avem mai multe voturi decât Bulgaria sau Danemarca la un loc. Olanda și Austria, faimoase pentru modul  în care ne-au călcat în picioare de câte ori au avut chef, au mai puțini europarlamentari decât noi. Lituania, Letonia și Estonia mai au nevoie de Cipru sau de Malta ca măcar să egaleze voturile României. Și cu toate astea. România n-a fost niciodată o forță în PE, ci, mai degrabă, o cârpă de șters cizmele murdare.

Las mai jos două liste. Ca să înțelegi ce potențial formidabil avem, și ce liniștiți ar trebui să fim, în loc să ne simțim dezavantajați sau oprimați de deciziile Uniunii Europene.

Țări cu mai mulți europarlamentari decât România: GERMANIA 96, FRANTA 81, ITALIA 76, SPANIA 61, POLONIA 53

Țări cu mai puțini europarlamentari decât România: OLANDA 31, BELGIA 22, GRECIA 21, CEHIA 21, SUEDIA  21, PORTUGALIA 21, UNGARIA 21, AUSTRIA 20, BULGARIA 17, DANEMARCA 15, FINLANDA 15, SLOVACIA 15, IRLANDA 14, CROATIA 12, LITUANIA 11, SLOVENIA 9, LETONIA 9, ESTONIA 7, CIPRU 6, LUXEMBURG 6, MALTA 6.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL