Bogdan Stoica: Ce vrea să ne spună Mircea Geoană?

Bogdan Stoica

Tu ce înțelegi din știrile privind amenințarea rusă?

Potrivit datelor publicate de armata ucraineană, bazate pe calculele Forbes Ukraine, în cele peste 25 de luni de război total în Ucraina, Rusia a pierdut aproximativ 54,88 miliarde de dolari în echipamente. Calculele au în vedere pierderile de echipamente și materiale rusești, inclusiv vehicule blindate, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, dar şi cheltuieli suportate pentru lansarea stocurilor de rachete de croazieră ale Moscovei. Dacă suma este reală, aceasta ar reprezenta aproape jumătate din bugetul de apărare al Rusiei pentru 2024, de 10.780 de miliarde de ruble (117 miliarde de dolari), scrie presa de ieri.

Alaltăieri, însă, informațiile erau diferite. Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, declara, la Digi24, Mircea Geoană.

Mai mulți indicatori financiari, economici și militari sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului. Deși amenințarea nu este iminentă, este posibil să se întâmple mai devreme decât au presupus anterior unii analiști occidentali, a subliniat ISW în cea mai recentă analiză, acum vreo 3 zile.

Problema e că tot acum 4 zile același Mircea Geoană declara că NATO nu are vreun indiciu și nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Mai înțelege ceva dacă poți.

Numai mie mi se pare că Mircea Geoană se bucură de o mare libertate de exprimare în cadrul NATO?

Că o folosește doar în presa românească, pentru că majoritatea declarațiilor lui sunt ignorate de massmedia occidentale?

Că pare că vedem două narative – unul care vrea să ne sperie, altul care vrea să ne liniștească, în presa românească?

Că unul din narative se sprijină pe afirmații externe, iar celălalt pe oficiali români?

Avem cumva un război hibrid care se duce între redacții? Putem vorbi de ai noștri și ai lor? Iar Geoană la ce echipă joacă?

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL