Bogdan Stoica: Cine ne apără în caz de?

Bogdan Stoica

Foarte bună analiza făcută de The Economist pe terma armatelor viitorului, poate-ți faci timp să o citești. Ziarul pleacă de la nevoia țărilor lumii de a-ți mări armatele, după 70 de ani de pace care par că s-au terminat. Apoi trece în revistă motivele pentru care înrolarea voluntară nu pare să fie o soluție, de la fragilitatea noilor generații până la dorința lor de a-și monetiza jobul și în timp liber, nu doar în bani. Concluzia la care The Economist ajunge este armata obligatorie, dar și asta vine cu o droaie de probleme, inclusiv cea conform căreia obligativitatea unui stagiu militar poate fi anulată imediat ce partidul care a impus-o dispare de pe scena politică în urma unor alegeri. Așa că nu mai rămân decât două soluții: A. o dată cu impunerea prin lege a unui stagiu militar obligatoriu țările să adopte și un regim dictatorial imposibil de înlăturat de la putere. B. plata acestui serviciu – apărarea țării – către un stat terț sau către o armată privată.

Olanda are vreo 40.000 de militari, Germania 180.000, Franţa 240.000. România, în 1990, avea deci o armată cât aceste trei țări la un loc. Acum mai avem vreo 60.000, încap toți pe Arena Națională, cu mențiunea că că ăia de la Tribuna 1 n-au mai pus mâna pe armă de când au spus jurământul.Nu suntem nici în situația de a impune vreo dictatură, că la noi nu conduc politicienii, și nici nu ne permitem vreo armată privată (nici nu mai menționez Wagner, te rog să ții cont că nu avem bani nici de un Ciprian Porumbescu). Asta în condițiile în care Iranul, Coreea de Nord, Rusia sau Israelul şi-au dublat armatele, dar și la ei se simte curentul „pe măsură ce devin mai bogați, cetăţenii tind să devină mai puţin dornici să se sacrifice pentru țară”.

Da, mai e și capitolul ăsta, al bogăției. Armata Română nu oferă lefuri tentante. Le are chiar mai mici decât Jandarmeria sau unele servicii secrete. Dacă ai studii, ești bun la ceva și nu-ți pierzi cumpătul într-o discuție poți face bani frumoși cu joburi în telecom, imobiliare, sau chiar pe tiktok. Deci, încă un motiv pentru care efectivele armatei nu pot crește natural. Dar chiar dacă de mâine s-ar oferi niște pachete salariale ademenitoare, tot ar dura 1-3 ani pentru o armată de rezerviști bine pregătiți și 1-5 ani pentru un corp ofițeresc și de comandă capabil să înțeleagă războiul modern.

Probabil că România va ajunge la o înțelegere cum avem în energie, banking, gaze, internet: în anumite situația, intră în vigoare o schemă internațională prin care plătim o țară să ne apere. Și tot ce-mi doresc, dacă o fi să ajungem în situația aia, este ca banii să nu ajungă tot la țara care ne amenință securitatea.

Știu, vin alegerile, dar nimeni nu discută despre această temă, relativ importantă. Reține că nu ți-am zis să te duci la vot, și nici să nu te duci la vot. Nici să citești asta nu ți-am zis.

 

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: