Bogdan Stoica: Cine scrie și votează cu mine Legea Shakira?

Bogdan Stoica

Nu există, dar ne-ar trebui. Ar face dreptate și bani pentru țara asta. De-aia, ar trebui ca cineva să o scrie și altcineva să o voteze în Parlament.

Legea Shakira este denumirea pe care am dat-o eu acelei bucăți din codul penal spaniol care s-a aplicat recent în cazul cântăreței. Fii atent un pic.

Din senin, acum vreo doi ani, Shakira a fost acuzată de statul spaniol că nu și-a plătit taxe de 14 milioane de euro deși era rezident spaniol. Asta s-a dat ofensată, că ea stă în altă țară. Ăștia au scos dosarul: un catralion de probe, inclusiv mărturii de la vreo sută de oameni care au văzut-o locuind în Spania. Avocații Shakirei s-au uitat pe dosar, și-au pus pantalonii maro și i-au recomandat cântăreței să lase impresiile de mare vedetă. Și ghici ce? Shakira a ajuns la un acord cu procurorii spanioli pentru a evita un proces privind o fraudă fiscală de peste 14,5 milioane de euro. Ca parte a înțelegerii, ea a acceptat o amendă de 7 milioane de euro care au scăpat-o de 8 ani de închisoare și o altă amendă de 400.000 de euro pentru a evita o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Ai prins ideea? Spania are un cadru legal funcțional și logic. Ce câștiga societatea spaniolă dacă băga o cântăreață la pușcărie? Nimic. Ce-a câștigat amenințând-o cu pușcăria, cu un dosar făcut beton? 21,4 milioane euro.

Ăsta e momentul în care o să-ți readuc aminte că Dorin Cocoș, fostul soț al fostei influențerițe politice Elena Udrea, acuzat de crearea unui prejudiciu de două milioane de euro, omul achită rate lunare de 600 de lei, direct de pe telefon, de la terasele de fițe unde-și face veacul în continuare. Că în dosarul lui Dan Voiculescu, în care s-a dispus confiscarea sediului Antenelor în vederea recuperării prejudiciului, clădirea aia nu s-a vândut, e încă în patrimoniul statului, care plătește zeci de mii de euro anual ca să o păzească. Aș putea continua și cu alte exemple, în care prejudiciul n-a fost nici măcar calculat, dar n-am chef să te enervez și mai tare.

Am greșit în introducere. Nu trebuie să scriem nimic. Propun să furăm legea spaniolă, să-o traducem și să ne dăm mari că e a noastră. În fond, la proba de plagiat suntem campioni mondiali.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: