Bogdan Stoica: Corupția din borduri vs Corupția din digitalizare

Bogdan Stoica

O veste bună în noianul de știri proaste: ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță demiterea directorului Oficiului Național al Registrului Comerțului, Valentina Burdescu. Nici nu mai spun de ce: dacă ai o firmă sau ai un prieten cu o firmă știi deja.

„În locul acesteia, la conducerea ONRC a fost numită Luiza Mardare. Aceasta este director al ONRC Constanța din 2014, o persoană cu experiența unei funcții de conducere, care are o viziune amplă asupra organizării interne a instituției”, spune Ministerul Justiției. Chiar te face să te întrebi: de ce mama dracului n-ați pus-o pe asta din prima?

Sigur, dacă ești cusurgiu, mai poți pune niște întrebări. Registrul a intrat în gard după ce a fost dotat cu un nou portal de servicii online, care a costat 187 de milioane de lei. Da, ai citit bine, aproape 40 de milioane de euro. Și care merge ca un Oltcit care a trecut printr-o baltă. De banii ăștia întreabă cineva? Ce s-a făcut cu ei, ce s-a livrat? CUm s-au semnat plățile dacă râșnița nu mergea? Că realizatorii lui sunt firme respectabile. Vodafone a luat vreo 17 milioane de euro, Total Soft vreo 12, Maguay Computers juma de milion, alt milion și ceva s-a dus la Euro-Testing Software Solution SRL și încă juma de milion la Global Resolution Experts SRL și TDP Partners SRL. O simplă investigație a statului ar duce la un răspuns rapid, că Vodafone e listată pe burse de-afară, nu și-ar risca reputația dând șpăgi și acoperind babardeli oneroase.

Și încă ceva: când se babardește un contract de software/hardware + implementare, cum este el verificat? Curtea de Conturi, Poliția, DNA, DIICOT – au cumva experți care pot spune: chestia asta e greșită? Există vreun normativ, vreun STAS pe care-l poți pune lângă deviz și să zici: asta nu trebuia să coste atât? Nu de alta, dar viitorul investițiilor din bugetul de stat va fi conexat de digitalizare, ce se fură la borduri și locuri de joacă n-o să mai fie relevant.

Am putea începe, cu povestea de aproape 40 de milioane de euro dați pe un portal care nu merge, o discuție pe tema găsirii banilor ce vor fi furați din digitalizare?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: