Bogdan Stoica: Cred că știu ce-a căutat Iohannis în Ungaria

Bogdan Stoica

Pentru mine, vizita asta părea a fi un mister total. Am citit de două ori declarația președintelui României, făcută la Budapesta, și tot n-am înțeles. Știam însă că acolo e ceva, că așa se face, astea-s uzanțele. Așa că am rupt declarația lui Iohannis în bucăți, frază cu frază, grupându-le după tema abordată. Cea mai consistentă bucată a discursului a devenit asta:

„Exprim disponibilitatea autorităților române de a acționa pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale. România urmărește dezvoltarea relațiilor cu o abordare transparentă. Este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate. Trebuie să existe, de ambele părți, hotărârea de identificare a elementelor care ne unesc mai degrabă decât a celor care ne dezbină.  Persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul înrudit. Am reluat aspectele care țin de protejarea drepturilor identitare ale etnicilor români din Ungaria, în special, sigur, care țin de mass-media și de educația în limba maternă. În viziunea părții române cooperarea economică trebuie structurată prin proiecte de interes comun, nediscriminatorii pe criterii de etnie, care să nu fie limitate doar la anumite părți ale României și care trebuie finanțate cu respectarea legislației românești și europene, precum și cu acordul părții române. Fie ca această vizită a mea aici să constituie un pas semnificativ în direcția ameliorării semnificative a relațiilor dintre statele noastre. Suntem vecini, avem oportunități foarte bune de colaborare economică și cred că este important să le folosim.

Ai înțeles? Iohannis s-a dus în Ungaria să se plângă sau să protesteze sau să amenințe, nemulțumit de propaganda maghiară făcută prin mass-media deținută de statul maghiar din România, pentru că acea propaganda amenință la modul concret starea generală a României. În contextul internațional actual, nu poate fi vorba despre LGBTQ, bitcoin sau schimbări climatice, ci de revendicări teritoriale maghiare prin intermediul conceptului de autonomie. Ceva care stă la baza conflictelor din Kosovo, Donbas, Transnistria, Nagorno-Karabah.

Sigur că e o speculație tot ce-ai citit. Și mi-ar plăcea să n-am dreptate. Dar dacă am? Dacă undeva s-a stabilit că următorul butoi cu pulbere interetnică este România? Cât de transparent ar trebui să fie statul român cu românii, pe tema asta?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: