Bogdan Stoica: Cum arată distopia politică de noiembrie

Bogdan Stoica

Suntem în plină distopie financiară. Premierul PSD crede că poate mânca o săptămână cu o sută de lei, vârful de lance al PNL și-a schimbat numele din Rareș în Rolex, președintele se bucură de o vacanță scumpă, pe bani publici, în Zanzibar, iar niște bugetari plătiți cu 4-5.000 de lei net se vaită că nu le-a mai mărit nimeni leafa din 2019. La polul opus, pensionarii îngheață prin case pentru că nu-și mai permit încălzirea, inflația continuă să taie din salariul mediu de 3.000 de lei, multe alimente de bază s-au scumpit, iar firmele sunt taxate în plus atunci când nu sunt puse pe fărașul ucrainean al discriminării de business.

Ce-i drept, nu se vede. În fiecare zi pe agenda publică apar noi și noi subiecte, unele de-a dreptul penibile, dar care scutesc guvernanții de atenția oamenilor. În fond, de-asta se finanțează mass-media, ca să deturneze ochii de la important la interesant și de la grav la monden. Plus manipularea. Nu merg Patrioturile? Nu-i nimic, asta am vrut, să vedem cât sunt de cuminți când nu merg. Cineva a făcut Bojdeuca Residence din casa lui Ion Creangă? Nu-i nimic, așa am vrut să facem. Nu-s bani pentru spitale? Nu-i nimic, o să vedem care manageri se descurcă și așa, trebuie făcută o selecție, #căcu bani poate oricine….

În fiecare zi, din septembrie încoace, a fost o zi potrivită pentru a evalua pe bune coaliția guvernamentală. Face ceva pentru oameni sau doar pentru ea? Ne asigură viitorul sau își asigură sieși supraviețuirea? Câte din demersurile recente sunt pentru funcționarea statului și câte pentru funcționarea mafiilor care au cucerit statul? Problema e că n-are cine să facă asta. Societatea civilă și presa sunt anesteziate financiar, iar partidele de opoziție se pregătesc să devină compatabile cu familiile politice mafiote, pentru că știu că voturile vor veni de la sine, natural, nu mai trebuie investit un leu în populație.

Citeam undeva că într-un sector din București primarul mai are puțin și termină schimbarea trotuarelor din „asfaltate” în „cu pavele”. Un exemplu tipic de risipă de bani publici, probabil dedicați unui producător de pavele din anturajul edilului. O să râzi, dar subiectul ăsta nu există. Ce risipă, nene, uite, că alții nu fac nimic. Iar la alții, vai de capul lor, ai văzut ce-i în Gaza? Zii mai bine cu Schengenul, ce facem cu Austria? Și cu vulcanul care ar putea erupe în Italia. Plus fotbalul. Ne-am calificat, Hai România, hai să mai lăsăm politica asta deoparte, că prea ne-a…

Nu ne-a. Încă ne. Pe toți.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: