Bogdan Stoica: cum ne-a dat Ursula fix la operație

Bogdan Stoica

Am respirat ușurat ieri: românca Roxana Mânzatu a primit postul de vicepreședinte al Comisiei Europene având ca atribuții „competențe și educație, locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. Buget mic, responsabilități care nu avantajează România, deci rămâne cum am stabilit, nu contează. Iar cu restul portofoliilor e jale.

Maroš Šefčovič va fi comisar pentru comerț, securitate economică, politica vamală, relații interinstituționale și transparență. Suntem demni de critică la toate capitolele deci ne-o luăm de la slovac.

Valdis Dombrovskis va fi comisar pentru economie, productivitate, implementare și simplificare. Suntem țara dosarului cu șină, ce simplificare, să vezi ce ne-o trage letonul.

Olivér Várhely va fi comisar pentru sănătate, bunăstarea animalelor, Uniunea Europene a Sănătății, combaterea cancerului și sănătate preventivă. Noi nu prea mai avem animale și nu prea ne spălăm pe dinți, iar el e ungur.

Wopke Hoekstra va fi comisar pentru climă, creștere curată, diplomație climatică, decarbonizare și impozitare. Reține că green-deal-ul în forma actuală este distructiv pentru România și că Wopke e olandez.

Andrius Kubilius va fi comisar pentru apărare, spațiu, Uniunea Europenă a Apărării, stimularea investițiilor și a capacității industriale. Noi nu mai avem bani de investiții, că îi dăm pe F35 și pensii speciale, iar băiatul ăsta e lituanian.

Maria Luís Albuquerque va fi comisară pentru servicii financiare, uniunea economiilor și investițiilor, uniunea piețelor de capital. Ce zice portugheza, că n-am înțeles?!

Hadja Lahbib va fi comisară pentru pregătire și gestionarea crizelor, reziliență, pregătire și protecție civilă. Doamna e din Belgia, patria migranților care fac orice vor, dacă înțelegi ce vreau să spun.

Magnus Brunner va fi comisar pentru afaceri interne și migrație, Pactul privind azilul și migrația, consolidarea frontierelor, securitate internă. Austriac. Un mare prieten al României, așa cum se știe.

Jessika Roswall va fi comisară pentru mediu, reziliență, economie circulară competitivă. Suedia. Am pus-o, dacă ne scoate la tablă luăm doi.

Piotr Serafin va fi comisar pentru buget, antifraudă și administrație publică. Polonez. Va putea să ne trimită la colț or de câte ori economia României ar amenința businessul internațional polonez, dar momentan avem relații bunicele cu Polonia, putem găsi ceva  de feliat împreună.

Dan Jørgensen va fi comisar pentru energie și locuințe, energie curată, reducerea dependenței energetice. Danemarca e lider european în energie verde, mă gândesc că va trebui să cumpărăm de ea în loc să producem și să afectăm cărăbușul de Bărăgan cu panourile noastre.

Michael McGrath va fi comisar pentru democrație, justiție și statul de drept. Aici e grav de tot. În Irlanda mai au să dea afară nativii ca să dea joburi și case migranților, țara trăiește într-un progresism feroce. Să vezi ce ne ceartă că n-au nepalezii semafoare cu avertizare sonoră în limba lor.

Apostolos Tzitzikostas va fi comisar pentru transport durabil, turism, mobilitatea bunurilor și a persoanelor. Doamne ajută, un grec la turism. Vom putea să cheltuim în țara aia 10 miliarde de euro pe an, nu 5, ca acum.

Christophe Hansen va fi comisar pentru agricultură și alimentație. Vine din Luxemburg, una din cele mai mari țări din lume, care produce peste trei lăzi de mere pe an. Clar, prietenul nostru. Not.

Glenn Micallef va fi comisar pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport. Chiar eram curios cum a rezolvat Malta faimoasa problemă a inechității dintre generații. Probabil o să luăm un vin pentru noi și unul pentru tinerii de la masa vecină care n-au. Să fie echitabil.

Teresa Ribera va fi vicepreședintă executivă pentru tranziție curată, echitabilă și competitivă și politica în domeniul concurenței. Spania. Avem vreun milion de cetățeni în comun cu Spania, deci n-o să ne dea la rotulă pe furiș.

Henna Virkkunen va fi vicepreședintă executivă pentru Suveranitate tehnologică, securitate și democrație, tehnologiile digitale și de frontieră. Finlanda. O mare iubitoare a României. Not.

Nu avem nici o treabă cu: Dubravka Šuica (comisar pentru Mediterana și vecinătatea sudică extinsă), Marta Kos (Slovenia, comisară pentru extindere, vecinătatea estică, sprijinirea Ucrainei), Jozef Síkela (comisar pentru parteneriate internaționale – n-avem nici un proiect internațional), Costas Kadis (comisar pentru pescuit și oceane), Ekaterina Zaharieva (fi comisară pentru cercetare și inovare – n-avem!!!).

Practic, cu excepția a două persoane din conducerea Comisiei Europene, restul nu ne plac, nu ne știu sau cred că avem gumă în păr. Au negociat super ai noștri. Nici nu mă gândeam că românii sunt atât de influenți. Spune și tu.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: