Bogdan Stoica: Cum o să se termine alegerile din toamnă-iarnă

Bogdan Stoica

Discuțiile de ieri au clarificat până dincolo de orizont alegerile viitoare. Cu alegeri prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie, despicate simetric de alegerile parlamentare din 1 decembrie, va fi imposibil vreunui partid să joace singur cartea câștigătoare. Tandemurile, alianțele și strategiile de grup vor fi vitale. Turul 1 vor arăta trendul politic, parlamentarele îl vor fructifica, iar turul doi va stabil cine ia președinția și serviciile secrete și cine ia parlamentul și guvernul. Schema poate fi făcută doar de acele entități care pot aduna vreo 4 milioane de voturi. Astea sunt premisele, de la asta plecăm cu calculul.

Și terminăm foarte repede. PNL și PSD sunt singurele partide care au luat, la alegerile locale, câte două milioane de voturi. Cum ar veni, sunt singurele corporații politice care pot aplica la licitația asta.

În varianta a doua: din AUR, USR, REPER, PMP, Forța Dreptei, Partidul lui Șoșoacă și alte forțe mici se mai pot încropi patru milioane de voturi. Unii sunt specializați în urlete, alții în combinații, unii n-au bani iar alții au dar nu vor să-i împartă. Și dacă cîștigă, vor fi 7-8 meseni la masa dotată cu doar două tacâmuri. Șansa ca toate partidele astea să pună de-o sinergie și de-o înțelegere care să dureze mai mult de două ore sunt minime.

Sigur, optimiștii pot spera și la varianta a treia: un independent ca Geoană, Kovesi sau Babasha să coaguleze puzderia de interese externe PSD și PNL și să preia puterea în România alungând PSD și PNL de la butoane. Dar nu o poate face fără partidele considerate azi indezirabile. Iar rezultatul o să fie ca atunci când pui la 6 din 49 în loc să pui la Loto.

Nu trebuie să fii de acord cu mine acum, ci doar să iei în calcul aceste variante. Nu poți vota decât mai bine dacă o faci informat și rațional, în loc de furios și emoțional.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: