Hai să-ți spun povestea „Carburantul și gazele se vor scumpi pentru că am avut europarlamentarii greșiți”. Poate te ajută când votezi la alegerile de anul ăsta pentru Parlamentul European.
Au fost o dată doi producători de petrol și gaze din România, Petrom și Romgaz. Pe la începutul anului 2024, cei doi au aflat că în următorii șase ani trebuie să stocheze în zăcăminte goale 9 milioane de tone de dioxid de carbon, cantitate care trebuie înainte capturată din atmosferă. Este vorba despre niște tehnologii al dracului de scumpe, care implică captare, transport, injectare în sol care a fost înainte studiat temeinic, să nu se „verse”. După estimări, stocarea, transportul și ar costa circa 15 miliarde de euro. Cam 2,5 miliarde de euro pe an. Cele două companii n-au bani de așa ceva în bugetele pe următorii doi ani. Și nici n-o să dea în brânci să-i aloce, pentru că, dacă nu se conformează, nu vor fi amendate. Va fi amendată țara gazdă, adică România.
Toată tărășenia asta provinde din NZIA (Net-Zero Industry Act), un regulament votat de Parlamentul European, inclusiv de parlamentarii români. României i se atribuie 10% din întreaga sarcină de depoluare a Europei. Enorm. Incorect. Asupritor. Este a doua cea mai mare cotă din UE, după cea a Olandei, și mai mare decât cea a Germaniei sau cea a Franței, deși cele două țări au industrii mai contondente decât avem noi. Problema e că niște șmecheri de la PE au scris acolo că România extrage hidrocarburi de peste o sută de ani deci are o vină de poluare istorică. Ce mai contează că până în 1945 hidrocarburile astea mergeau în Franța, Anglia și Statele Unite, că în anii războiului aparțineau Germaniei naziste, sau că după ww2, vreo 10 ani au mers în Rusia. Că nu noi am poluat cu hidrocarburile noastre, ci alții.
Problema e că europarlamentarii români nu au fost capabili să negocieze NZIA. Că n-au fost influenți, charismatici, redutabili sau fermi. Au și tăcut ca melcii pe o frunză, în loc să stârnească presa în ajutorul lor, așa cum au făcut-o în cazul Schengen. Și asta e morala acestei povești: dacă mai trimitem papagali sonori dar proști, vorbăreți dar incapabili să discute business, nevorbitori de limbi străine, la Parlamentul European, vom rămâne fără toate penele.
Revenind la sarcina europeană de 15 miliarde de dolari. Pe cât punem pariu că vom avea scumpiri energetice din cauza asta? Că vom plăti amenzi cât cuprinde din cauza asta? Că în 2030 vom vedea motorina la Mega, îmbuteliată la 0,75litri, exclusiv pentru milionari?
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News