Bogdan Stoica: cum știi dacă Piedone are vreo șansă

Bogdan Stoica

Dincolo de ce auzi de la diverși imbecili din diverse partide, uite niște cifre: acum 4 ani, Nicușor Dan a bătut-o pe Gabriela Firea cu 280.000 de voturi la 250.000 de voturi. Un ecart mic, datorat în exclusivitate faptului că Firea era primar în exercițiu și deconta toate nereușitele administrative plus prostiile pesediste ale lui Dragnea, iar Nicușor Dan se putea prezenta în orice fel dorea. În același an, Piedone ieșea primar la el în sector cu 25.000 de voturi.

Astăzi, Nicușor Dan e în poziția Gabrielei Firea. Dincolo de realizări, decontează pentru nemulțumiții de mandatul lui, plus votul politic de la partidele care-l demonizează. Adică poate pierde. În fața cui? Păi, în fața unuia dintre Firea și Piedone. Firea pleacă de la 250.000 de voturi în jos, trasă de scandalul Azilele Morții, iar Piedone pleacă de la 25.000 în sus, adică multiplicat cu cele șase sectoare. În cel mai prost scenariu, Gabriela Firea pleacă de la 200.000 de voturi, iar Piedone, în cel mai bun scenariu, de la 150.000 de voturi.

Înțelegi, așadar, de ce matematica îl favorizează doar parțial pe Nicușor Dan, care e în scădere, ceva mai mult pe Firea, care e pe creștere, și inutil pe Piedone, care nu poate atinge o masă critică. Așa că îți propun să pariem logic doar pe Nicușor și/sau Gabriela. Deși amândoi depind și de terți. Dacă Sebastian Burduja îl toacă pe Nicușor Dan, îi poate diminua zestrea electorală, urmând să câștige Firea, iar alianța PNL-PSD își poate urma cursul firesc. Dacă Piedone o toacă pe Firea până îi oprește creșterea, Nicușor Dan își poate securiza victoria, dar Piedone nu are ce primi în schimb. Așa că e plauzibil ca și Piedone să-l toace tot pe Nicușor Dan, în speranța că va strânge mai multe voturi decât Gabriela Firea.

Iar dacă Gabriela Firea și Piedone îl toacă în sincron pe Nicușor Dan, ăsta poate câștiga ca Băsescu, victimizându-se. În scenariul ăsta, nici Piedone, nici PSD, nici PNL, nu vor câștiga nimic. Greu de crezut că cei din coaliție vor accepta o asemenea ipoteză, așa că e foarte posibil să-l vedem pe Piedone sacrificat. Și știi cum o să știm asta? Când o să-l critice Gabriela Firea. Ăsta va fi semnalul.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: