Bogdan Stoica: De ce e important să nu votezi emoțional anul ăsta

Bogdan Stoica

N-ai idee cât mă bucur că oameni ai Armatei Române au preluat inițiativa și comunică direct cu noi. M-am săturat să-l aud pe Ciolacu spunând că e „în război cu păcănelele și drogurile”, iar astea proliferează și prosperă, dar și că „nu suntem în pericol de război cu Rusia”, deși pare că suntem.

Azi îți propun o discuție despre afirmațiile lui Virgil Bălăceanu, generalul care ne-a reprezentat la comandamentul european al NATO. Omul zice că după ce au capturat ultima fortificație serioasă a Ucrainei, rușii ar putea ajunge la gurile Dunării în doi-trei ani. Și că ar trebui să facem un plan de pregătire a populației, a teritoriului și a economiei pentru a descuraja eventuale intenții agresive ale Rusiei.

Potrivit generalului Bălăceanu, Rusia va încerca să câștige și Odessa, apoi și restul litoralului Ucrainei, având astfel acces și la gurile Dunării. În situația asta, vom avea câteva sute de kilometri de frontiere terestre, aeriene, maritime și fluviale comune cu rușii.

O să putem să strigăm la ei dacă se apucă de exerciții militare riscante la doi pași de Brăila și Tulcea?

Ce o să putem face dacă se apucă să dragheze nu doar canalul Bâstroe, ci tot ce au chef, prin Delta Dunării?

Ce facem cu românii aflați acum pe teritoriul ucrainean, unii cu cetățenie română, adică cu pașaport UE, o dată ce vor trăi sub dominația rusească?

Cum o să procedăm cu mărfurile ucrainene pe care le dorim, și cum vom mai exporta în Ucraina dacă beneficiarii vor fi entități rusești?

Cu ocazia asta sper că a înțeles toată lumea de ce România e obligată să ajute Ucraina să-și păstreze independența și (ce-a mai rămas din) integritatea teritorială: ca să evităm vecinătatea cu Rusia. Sigur, oficialii noștri trebuie să fie mai atenți cu nuanțele acestui ajutor, care până acum a băgat în gard prospere afaceri românești. Dar nu avem voie să abandonăm această politică strategică.

Per total, suntem într-o situația dificilă. La Vest trebuie să ne batem să reformăm UE fără să părem eurosceptici. La Est trebuie să ajutăm Ucraina fără a părea agresivi cu Rusia. Avem și alegeri, adică șansa de a alege acei politicieni suficient de inteligenți pentru un asemenea joc sofisticat. Întrebarea e: avem de unde alege?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: