Bogdan Stoica: De ce n-ar trebui să accepti limitarea plăților cash

Bogdan Stoica

Să te uiți pe ultimul comunicat ANPC. Orange România a luat o amendă de 150.000 de lei pentru „practici comerciale înşelătoare”. Aceleași ca de fiecare dată, la toți operatorii, că de-aia vezi la toți oficialii noștri și odraslele lor ultimul răcnet de telefoane, pentru că operatorii fac niște contracte bizar de avantajoase cu ei, urmând să-și scoată pârleala cu tine, fraierul necunoscut.

Revin la control: scrie acolo că ANPC a dispus încetarea următoarelor trei practici comerciale înşelătoare: 1. promovarea de preţuri care nu includ toate taxele; 2. neconcordanţe între prețul promovat şi cel calculat conform scadenţarului de rate; 3. suprataxa ascunsă din contractul de roaming și „în cazul în care consumatorul nu are acces la internet sau nu poate folosi calculatorul acesta nu cunoaşte ce documente trebuie să prezinte” pentru deblocare.

Am să te rog să recitești punctul trei. Acolo zice că e ilegal să îți fie limitat un drept de folosirea internetului și a unei interfațe cu internetul. Cum ar veni, legea zice că trebuie să ai niște drepturi și când ești offline, pe câmp.

Ce alt drept de tipul ăsta ți-a fost încălcat zilele astea? Dreptul de a cheltui bani cash. Pentru că dacă nu cheltuiești cash nu-ți rămâne decât varianta cardului sau a telefonului, pentru ambele fiind nevoie fie de energie electrică, fie de internet.

Știu, Ciolacu ți-a zis că 5.000 de lei sunt destui bani cash. Că cine cheltuiește mai mult cash de unul singur la cumpărături? Că nu e mare brânză. Ocazie cu care îți aduc aminte că asta ți-au mai zis politicienii și cu alte ocazii.

Iohannis ți-a zis că e doar o gripă. Streinu Cercel ți-a zis că și o batistă ținută la gură ajută.  Arafat ți-a zis că vei sta în casă doar câteva zile. Iar tu ai acceptat, conform principiului „nu e mare brânză”.

Acum adu-ți aminte ce-a urmat. Pentru că ai acceptat puțin, ți-au luat mult. Pentru că ai tăcut la început, n-ai mai fost să spui ceva. Niște băieți au profitat masiv, politic și financiar, din faptul că tu accepți reduceri mici ale libertății tale. Că n-ai priceput, deși te dai cult și deștept, că dictatura vine pe furiș, cu pași mici.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: