Bogdan Stoica: Despre mâncare când discutăm cu candidații?

Bogdan Stoica

„O portiţă juridică permite companiilor să exporte pesticide produse în Franţa, dar care sunt interzise în Europa, arată o anchetă Vert de Rage, preluată de AFP. Chiar dacă producerea, depozitarea şi traficul produselor fitofarmaceutice interzise de UE este practic interzisă de o lege franceză din cauza efectelor nocive asupra sănătăţii şi mediului, legea nu interzice şi exportul substanţelor active care intră în componenţa produselor fitofarmaceutice.E ca şi cum ai interzice pâinea, dar nu şi grâul. În anul 2023, Franţa a aprobat exportul a 7.294 de tone de pesticide interzise de Bruxelles. Printre produsele interzise figurează 3.000 de tone de picoxystrobin, un fungicid interzis din 2017 şi 1.400 de tone de fipronil, un insecticid care provoacă decesul albinelor”.

Povestea pesticidelor otrăvitoare franceze este identică cu povestea fentanyl-ului. Altfel spus, substanțele astea sunt fentanyl pentru plante. Iar exportul lor către țări din afara UE ar trebui să fie un semnal de alarmă și pentru noi, o țară doldora de produse agricole și alimente provenite din afara UE. Turcia, Moldova, Ucraina și Belarus, plus India, Pakistan și China, plus o droaie de țări africane umplu mai des decât crezi rafturile retailului românesc. Pesticidele toxice folosite la cultivarea lor ajunge astfel în ficatul și în rețetele noastre.

Frumos ar fi să impunem, la alimentele, fructele și legumele din afara spațiului non UE nu doar analize, ci și fișe de trasabilitate, pentru a afla ce chimicale au fost folosite în cultivarea lor. Să cerem firmelor din UE care produc mizeriile astea să ne informeze asupra țărilor companiilor care le sunt cliente. Sau măcar să discutăm despre asta. În fond e an electoral, am putea să lăsăm un timp glumele despre gafele lui Geoană și să ne concentrăm pe lucruri esențiale. Ce Românie alimentară facem? Tot un tomberon de chimicale, ca azi, adică investim într-o mie de spitale unde să ne chinuim toți, sau schimbăm ceva și eliminăm otrăvurile de pe rafturi?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: