Bogdan Stoica: Doar banii au stat între nașterea dintr-un pat și fătarea pe asfalt

bogdan stoica

O femeie se duce să nască la un spital și e lăsată să fete, ca un câine, în curte, pe asfalt. La același spital, un tip se duce cu dureri în zona pieptului, e trimis acasă cu un aspacardin și moare de infarct, în propria curte. Ambele cazuri au fost mușamalizate de spital și DSP. Dacă oamenii n-ar fi comunicat direct pe rețelele de socializare n-am fi aflat niciodată de aceste cazuri. Putem, deci, prezuma, că sunt mult mai multe atrocități de acest fel și că halatele albe au mult mai multe bube decât știm.

S-a tot vorbit, zilele astea, despre aceste cazuri. S-a spus că e vorba despre rasism și despre răutate omenească. Eu cred că este vorba doar despre bani. Zeci de ani, personalul medical a făcut din sistemul sanitar o sursă de venituri ilegale. Cu scheme de personal făcute din oameni puși politic, proveniți din aceleași surse, s-a asigurat și profitabilitatea maximă, și protecția și omerta necesară. Iar lucrurile au ajuns până aici, în punctul unde ridicăm doar un colț al preșului și ne îngrozim.

Am zis-o și atunci, cu medicii, am zis-o și acum, cu profesorii: este o prostie să dai salarii mari tuturor oamenilor dintr-un sistem neperformant, indiferent de pregătirea și de prestația lor efectivă. Dacă vrem să terminăm cu nenorocirile astea, trebuie să-i controlăm pe medici și asistenți la competență și la integritate, să stabilim proceduri clare și sancțiuni severe. Nu să dăm bani sperând că le vor fi de ajuns. Când vreodată s-a mulțumit cineva cu ce are?

Surdo-muta de la Urziceni a fătat ca un câine pe asfalt în loc să nască într-un pat doar pentru că nu avea bani la ea. Acolo n-a fost nici rasism, nici snobism, nici lene. Dacă scotea un teanc de bani când intra pe ușă năștea într-un pat, cu cei mai buni medici la căpătâi, chiar dacă era labrador, nu om, iar toate leprele în halate albe care au izgonit-o ar fi flatat-o sonor: „Vaaai, dar ce codiță frumoasă are ăsta micu’, și ce frumos latră, ca o privighetoare, să vă trăiască și să fie sănătos”.

*** Te rog să nu mă acuzi pe mine pentru folosirea verbului „a făta” pentru că doar am transformat în cuvinte acțiunile medicilor de la Urziceni.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL