Nu mai zic nimic despre reactivismul românesc, pentru că a devenit singura politică viabilă. România nu mai are nici un plan în nici un domeniu, doar repară ce se strică. Acum, de exemplu, s-a stricat emoția cu drogații bătuți în cap și s-a stricat imaginea stațiilor gpl, deci se înăsprește legislația împotriva lor. Și atât.
Și e păcat. Unele lucruri rele – fenomene, cum le-ar spune premierul Ciolacu, pot fi combătute și prin comunicare. Nu neapărat oficială, că nici dracu nu mai are încredere în ce vine de la statul român. Dar încă poți să comunici în stilul proxy, o sursă de încredere vie, un difuzor de încredere. Cum face Ungaria cu revendicarea Ardealului, pe care a pus-o recent în gura lui Tucker Carlson, cel mai urmărit jurnalist de pe twitter.
Ce vreau să zic – că iese un text prea lung și obosesc miniștrii citind.
Pe 30 august, The British Medical Journal, lider mondial în informații medicale, a publicat un studiu privind efectele marijuanei asupra oamenilor. Pe scurt, studiul (cel mai mare de acest tip, din toate timpurile, întins pe 20 de ani) zice că atât canabisul, cât și derivații lui sunt eficienți în epilepsie, scleroza multiplă, durerea cronică, boala inflamatorie intestinală şi îngrijirea paliativă. Nu pentru orice boală, cum zic retardații ipohondri. De asemenea, BJM mai spune că marfa asta nu este recomandată adolescenţilor, adulţilor tineri, femeilor însărcinate, şoferilor şi celor suferinzi de boli mintale.
Mai simplu, că poate citește și vreun prăjit d-ăsta: consumul de canabis duce la probleme de sănătate mentală și la cogniţie slabă când ești tânăr, iar creierul este încă în faza de dezvoltare. Crește riscul de accidente de maşină, indiferent de vârstă. Aduce scoruri mici copiilor ale căror mame însărcinate s-au tot spart, crezând că face bine la chileală și la maindfulnes.
Mă întorc și la pasajul cu iarba face bine. Studiul distruge mitul conform căreia iarba e mai bună decât alte produse medicale. Ba, dimpotrivă: cică „utilizarea medicamentelor pe bază de canabis nu a fost lipsită de evenimente adverse”.
Spre final, BJM mai scoate un studiu EHP din buzunar care arată că utilizatorii de marijuana au „niveluri semnificative” de plumb și cadmiu în sânge şi în urină. Adică după ce te tâmpește de lovești mașina ca boul și faci copii proști, iarba îți mai și scurtează viața la nivelul unui scafandru din Marea Roșie.
N-ar fi mișto, domnilor miniștri, ca studiul ăsta să fie principala armă de comunicare a statului român? Să fie prezentat în școli și licee, să fie rezumat pe flyere și broșuri sau redus la nivelul unei fraze și făcut spot publicitar? N-ar fi mișto să fie trimis medicilor de familie, să le vorbească pacienților despre el?
Amândoi aveți pretenția, domnilor miniștri, că sunteți moderni, citiți, abili. Vă dau o săptămână să porniți asta.
LINK: https://www.bmj.com/content/382/bmj-2022-072348
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News