Bogdan Stoica: Dosarul Pantelimon, bomba cu implozie a Justiției

Bogdan Stoica

Procuratura rusă cere 15 ani de închisoare pentru o femeie acuzată de trădare după ce a transferat 51 de dolari în prima zi a invaziei ruse în Ucraina, către un fond de ajutor umanitar pentru ucraineni. Dileală totală sau persecuție? O fi femeia un simbol generic, ceva ce trebuie dat exemplu, sau verișoara unchiului fratelui comandantului care l-a trimis pe fratele mai mic al procurorului pe front?

900 de kilometri mai hacana, un preot din Teleorman a fost reținut pentru 24 de ore acuzat că ar fi furat din banii primiți de la buget pentru biserici aproape un milion de euro. Acuzația e de înscrisuri sub semnătură privată și delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată iar perioada maximă de detenție pe care o riscă e de 5-8 ani. Din 2016 până anul ăsta, preotul nu a fost controlat fiscal niciodată.

Câteva mii de kilometri mai încolo, la un tribunal din Los Angeles s-au depus hârtii unde scrie că Puiu Popoviciu i-a dat bani lui Hunter Biden pentru a asmuți autoritățile americane asupra procurorilor care-l anchetau pe român pentru babardirea unui teren. Absolut bizar gestul, dat fiind că justiția română a finalizat deja dosarul și a stabilit că Puiu Popoviciu avea tot dreptul să-iși facă de bani partenerii dacă ăștia au semnat ca fraierii fără să citească contractul.

Am pus doar trei exemple de justiție aparent organizată, din țări cu sisteme juridice aparent funcționale, pentru a înțelege ce așteptări mici trebuie să ai, pe viitor, atunci când îți cauți dreptatea. Cazul Pantelimon e cel mai bun exemplu.

Rafila nu vede de ce să-și dea demisia cât timp a cerut controale la Spitalul de Omorât Oameni. Faptul că acele controale nu au descoperit nimic în neregulă nu i se pare relevant.

Medicii acuzați nu vor să-și recunoască vreo vină în povestea asta. Faptul că de pe urma practicilor lor au murit 17 oameni și că din rotația de pacienți aferentă deceselor au câștigat mai mulți bani nu li se pare relevant.

17 familii care au pierdut pe cineva în Spitalul Pantelimon vor dreptate. Nu li se pare relevant că sistemul medical își pierde complet credbilitatea prin acest caz și că plecarea medicilor din sistem va duce la mult mai multe decese.

Justiția trebuia să fie modul de a face dreptate a unor oameni înțelepți pentru a înlătura judecățile brutale și simpliste ale celor afectați. Din ce vedem mai sus, nu ne-a ieșit. Aș zice că ne-ar trebui o reformă în domeniu, dar iar fură ăștia câteva miliarde de euro și iar nu fac nimic. O să fie mai ieftin pentru noi să nu mai avem așteptări, nu?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: