Bogdan Stoica: După alegeri să pui bani deoparte

Bogdan Stoica

E cald afară, femeile frumoase poartă pardesiu, politicienii sunt prietenoși, pare că e bine în România într-un an electoral. Problema cu alegerile este însă că se vor termina la un moment dat. Iar după aia ne așteaptă vremuri grele. Să cauți pe google România Economic Monitor, ca să te convingi. E un studiu făcut de profesorii de la UBB Cluj.

Studiul zice pe scurt că deficitul bugetar e atât de mare încât nu mai poate fi oprit prin măsuri politice benefice populației. Și dacă tai drastic joburile din sistemul bugetar, și dacă tai pensiile speciale, și dacă ANAF face minuni din creșterea colectării de taxe și se taie și o parte din investiții, deficitul bugetar e atât de mare încât tot va fi nevoie de o creștere a taxelor și impozitelor.

Adică o nouă scumpire a vieții, în special în zona de alimentație, sănătate și energie. Iar asta va fi catastrofal pentru o bună parte din populația marilor orașe, care abia se mai descurcă. Unii nu-și vor mai permite să locuiască acolo. Vom vedea familii sărace cum se mută de la Cluj în preajma Clujului, din București în Chitila etc și vom vedea, din nou, câteva sute de mii de familii de tineri capabili cum pleacă spre alte țări în speranța unui trai mai bun. Lipsa lor se va resimți în economieși, cel mai probabil, vom fi nevoiți să mai aducem câteva sute de mii de migranți din Asia. Procesul de înlocuire a populației, despre care nu vorbește nimeni deocamdată, va deveni o realitate.

Nu putem scăpa de orizontul ăsta de așteptare doar dacă facem câteva minuni. Să vindem în avans zăcămintele de litiu sau de uraniu, să redeschidem Roșia Montana pentru Gold Corporation și să vindem producția din zăcământul Neptun Deep.  Dar astea sunt puțin probabile, pentru că ar avea efecte electorale nasoale.

Așa că e destul de clar că ne așteaptă vremuri nasoale. Ar fi bine să pui ceva bani deoparte. O să ai nevoie.

**** ULTIMA ORĂ: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, marți, 27 februarie: „vorbind realist, noi măsuri fiscale se vor lua, probabil, în prima jumătate a anului 2025”.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: