Bogdan Stoica: E bună frica de război cu Rusia? Da

Bogdan Stoica

În linii mari, pe subiectul ăsta avem patru feluri de reacții:

  • o să intrăm în război cu Rusia și o să murim
  • niște oculți vor să ne bage în război cu Rusia ca să murim
  • n-o să intrăm niciodată în război cu Rusia pentru că Rusia are o problemă doar cu Ucraina
  • vor unii să ne bage în război cu Rusia dar Rusia nu vrea

Toată lumea se bazează pe ce-a văzut la știri ieri sau săptămâna trecută. Pe simpatiile și antipatiile personale. Pe sinergii. Unii țin cu americanii de frica Rusiei, dar îi consideră la fel de răi, alții țin cu Rusia doar pentru că nu-i plac pe ucraineni, mai sunt unii care declamează că țin cu Occidentul ca să reușească în politică și mai există un grup care ține cu Putin pentru că Rusia e împotriva homosexualilor și s-a descurcat fără Pfizer.

Poate că n-ar fi rău să ne uităm în istorie. Rușii ne-au invadat de cel puțin cinci ori. Ne-au jefuit, în „rate”, de teritorii mai mari decât Ungaria, de câteva sute de miliarde de dolari, ne-au sabotat industriile performante, aderarea la UE, Schengen și NATO, ne-au furat invenții și ne-au rusificat frații de peste Prut. În anii 50 l-au mierlit pe Dej care voia să industrializeze țara pe care ei o doreau un imens ogor de cartofi și porumb și în anii 90 pe Ceaușescu în lovitura aia de stat pe care noi o numim Revoluție. Nu ne plac, nu ne respectă și ne-ar face bucăți imediat, dacă ar putea. Ar da Moldova noii Ucraine Rusești, Ardealul Ungariei, Dobrogea Bulgariei și aurul de la Roșia Montana – Chinei sau Austriei.

Precum se vede, să te temi de Rusia nu e doar o paranoia profitabilă companiilor americane de armament, ci un mecanism sănătos de autoprezervare. Iar când Rusia e cu armele în mână, făcând bucăți țara vecină, n-ar mai trebui să intereseze nici măcar cine taie facturi pe seama fricilor tale. Ar trebui să te interese doar dacă cei care te reprezintă au un plan bun să te țină în siguranță.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL