Uof. Mi-a fost rușine văzând cum sunt interpretate rezultatele de la evaluarea națională. Auzi, că dacă rezultatele sunt mai bune decât la simulare, înseamnă că ele arată o creștere a calității educației. Pâi după logica asta, de fiecare dată când înoată într-un concurs mai rapid decât la antrenamente David Popovici ar trebui să-și dea singur o medalie.
„Rezultatele la Evaluarea Națională nu sunt comparabile de la un an la altul și nu putem să facem comparație între subiecte”. Îngrozitor. An de an am măsurat așa Educația, dar doamna Deca susține că am greșit. Practic, greșim în fiecare an în care constatăm că elevii sunt tot mai slab pregătiți, mai absenți, mai agresivi, iar în ziua când o să întâlnim un tânăr de 18 ani, absolvent de liceu și analfabet, va trebui să-i spunem că nu există.
„74% media notelor peste 5 anul acesta, față de 76,2% anul trecut, iar în 2022 procentul și mai mare. Sunteți mulțumită de aceste rezultate?”, a mai întrebat-o cineva pe doamna ministru Deca. „Procentul este unul care se înscrie în linia anilor anteriori”. Sper că a fost vorba de sarcasm. Cum ar veni, calitatea educației trebuie să fie în cădere liberă, nu ne apucăm acum să inversăm trendul, să deranjăm linia anilor anteriori.
„Vom face public în timp scurt o evidență a gradului de rezolvare a fiecărui item (…)în anii următori să se insiste unde se observă că sunt carențe sistemice”. Practic, în loc să verifice ante-an-școlar câți idioți au ajuns să scrie manuale și câți incapabili scriu subiectele pentru evaluare, doamna ministru Deca se mulțumește să elimine anual din manuale, câte una, hai două probleme scrise cu picioarele.
Concluziile sunt triste.
Prima ar fi că educația online asigurată copiilor în anii pandemiei și brambureala administrativă din anul grevei profesorilor au fost devastatoare pentru copii. Așa am ajuns ca cel mai slab procent al mediilor peste cinci din 2020 încoace să fie prezentat în aplauzele ministrului Educației. Sărbătorim patru ani de regres educațional cu aproape 40.000 de elevi proști de le curge din gură. Mai rămâne să stabilim cine cântă la parastasul ăsta vesel: Gheboasă sau Babasha?
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News