Bogdan Stoica: Follow the money, București!

Bogdan Stoica

Din capul locului ca să fie clar: nu sunt bucureștean, nu-mi pasă cine e primar, nu vând becuri. Eu doar mă uit pe cifre și comentez.

Via Nicușor Dan: Primăria Capitalei  / SEAP / licitaţie / 8.000 de echipamente de iluminat public / 50 milioane lei de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Sună superb, nu? Lumina înseamnă siguranță. Modernizare. Gata cu risipa becurilor vechi. Ce primar, ce de fonduri a luat! Bravo!

Sau nu. Un calcul sumar și ajungem la 6.250 lei bucata. Cam 1200 de dolari. Un stîlp din China, cu senzor de lumină, minipanou solar și miniacumulator costă cam 500 dolari pe Alibaba. Probabil că dacă-l suni pe chinez și îi spui că vrei opt mii de bucăți, te invită la el să beți ceva și ți le lasă la 300 de dolari. Le iei, le montezi, adio factură la curent, mai rămâi și cu trei sferturi din sumă. Sau cumperi de 4 ori mai mulți stâlpi și pui iluminat public și în metrouri sau în scări de bloc.

Dar aici nu vorbim de așa ceva. Tre’ să mănânce și ăla cu stâlpii, probabil îi are deja, așteaptă doar dispoziția de lucrări. Și ăla cu becurile. Un stoc mai vechi, o să scape de el cu ocazia asta. Plus ăla cu curentul electric. Pâi ăla facturează primăriei de zeci de ani, de ce s-ar lăsa tocmai acum?

Felicitări bucureștenilor care la anul, pe vremea asta, vor circula pe jos sau cu mașina pe străzi iluminate regulamentar. Dar n-ar fi rău să se uite și la parcurs, nu doar spre destinație.  România a fost mereu țara achizițiilor care îmbogățesc niște băieți, de ce ar fi diferit ceva anul ăsta?

.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: