Bogdan Stoica: Garanția prezidențială care nu ajută la nimic

Bogdan Stoica

Chiar așteptam o declarație a președintelui Iohannis la acest început de an. Orice ar spune oricine, părerile lui au greutate (în „chile”, scuze, dar nu m-am putut abține). Ei bine, din toate discuțiile fierbinți ale acestui început de an (criza fermierilor, criza medicilor, criza scumpirilor și criza electorală), Iohannis a ales ultimul subiect și a spus că „discuțiile din coaliție privind varianta comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale sunt legitime, iar o astfel de măsură ar fi o soluție, pentru că sunt „greu de gestionat patru rânduri de alegeri în jumătate de an”.

Am dat din cap, aprobator. Știu. E neplăcut să ieși din casă și să îndemni oamenii să iasă la vot de patru ori într-un an. Să fii o locomotivă electorală atât de ocupată. Să veghezi, ca garant al democrației, asupra unor momente în care românii își aleg patru feluri de reprezentanți. Păi nu mai bine faci totul dintr-o dată? Păi chiar eu, când am fost anunțat de stomatolog că mă așteaptă patru extracții, n-am zis „doctore, hai să le facem toate într-o zi”?

Cum n-am de gând să votez anul ăsta, mă doare-n cot dacă alegerile vor avea loc într-o zi sau în patru. Vorba lui Mircea Badea: „e mai ușor să nu mă duc o dată la vot decât să nu mă duc de patru ori”. Dar legitimitatea comasării nu poate fi invocată. Nu suntem în război sau după o calamitate naturală. Nu se votează același lucru. Nu toți actorii politici sunt relevanți pentru primării, așa cum nu toți sunt relevanți pentru președinție.

Cu alte cuvinte, comasarea alegerilor e logică precum concedierea unor angajați când piața scade și se vând mai puține produse. Nu e benefică și nu aduce nici un avanataj oamenilor. Absolut nici unul. Singurii avantajați de comasare sunt unii politicieni, care – culmea – au tot mai puține în comun cu democrația. Din perspectiva asta, comasarea e antagonică democrației.

Teoretic, 2024 se anunța ca un an tumultos, în care s-ar fi putut schimba paradigme vechi de 30 de ani. Acum avem garanția prezidențială că așa ceva nu o să se mai întâmple.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: