Bogdan Stoica: (Încă) o situație nasoală în care ești pe cont propriu

Bogdan Stoica

Dacă românii ar fi un popor, nu o adunătură de secte care se ceartă una cu alta, ar avea câteva priorități naționale: educația, sănătatea, siguranța. Iar la ultimul capitol ar fi făcut cumva în anii ăștia ca o tragedie ca cea din 4 martie 1977 să nu se mai repete niciodată.

Ceaușescu, oricât de odios a fost, a arătat că a învățat ceva din cutremurul din 77. A schimbat normele de construcții și materialele, a înăsprit legislația de safety și a tipărit milioane de cărți, afișe și fly-ere cu sfaturi privind reacția la cutremur. Și asta doar așa, în secundar, pentru că omul era pus pe betonat tot pământul nearabil și pe spălat pe creier tot poporul.

47 de ani mai târziu, după 30 de ani de reforme, schimbări și îmbunătățiri, am ajuns în punctul în care 7 din 10 români ar fi afectați de un cutremur similar cu cel din 1977. Adică mai mulți decât în 1977. Construcțiile pre-cutremur nu au fost nici demolate, nici consolidate. Legislația n-a devenit mai aspră. Controlul calității în construcții a ajuns subiect de șpagă sau de bancuri. Populația habar nu are cum să procedeze în caz de seim, și asta în lipsa unui plan național care să umbrească asemenea acțiuni.

Iar când întrebi politicienii despre eșecul politicilor anti-cutremur, îți zic că de vină pentru acest insucces este cadrul legal. De parcă noi facem cadrul legal, legile, ordonanțele, ordinele și normele, și nu ei.

*** Nici unul din partidele aflate în cursa electorală nu a lansat vreun mesaj legat de acest subiect. Ca să fie clar: când s-o întâmpla ceva nasol, să știi că ești pe cont propriu.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL