Bogdan Stoica: „Iobagi în fugă după Schengen”.

Bogdan Stoica

Am venit la tine să-mi aprobi construcția unei case cu beci, parter și mansardă. Mi-ai cerut acte, ți le-am dat, ai zis că sunt bune. M-ai amânat trei ani, iar apoi apari cu o șampanie, spunându-mi: „Hai să sărbătorim, încă nu-ți aprob construcția casei, dar te las să sapi beciul și să montezi acoperișul mai încolo, pe iarbă. Felicitări”. Ăsta e Schengenul obținut de ai noștri, zilele astea. Avem actele și dotările pentru acces complet în spațiul interior al UE, de ani de zile. Ce primim? Schengen aerian și naval, adică dreptul de a ne cheltui mai ușor banii în Europa.

„După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră”, a spus Marcel Ciolacu.

„Admiterea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre ale UE, este un real succes iar PNL a tratat acest dosar ca pe o prioritate absolută”, a spus și Ciucă.

„România merită în Schengen cu drepturi depline. În timp ce Marcel Ciolacu ne anunţă victorios că intrăm în Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă, mii de români stau la cozi la graniţe, după ce şi-au petrecut sărbătorile în ţară. Şoferii de camioane vor fi forţaţi în continuare să îşi piardă zile la cozi, iar economia va continua să piardă miliarde de euro”, a scris și Ionuț Moşteanu de la USR

Nici măcar nu trebuie să fii userist ca să te înfurii citind primele două mesaje și să aderi la al treilea. Primele sunt egoiste și mincinoase. Nu avem nici o garanție că vom închide cercul. Austriecii au refuzat să anunțe o dată la care vor vota și Schengenul terestru. Nici măcar „2035” n-au vrut să scrie pe hârtiile alea. Iar asta înseamnă că au un plan de a obține ceva de la noi. La cât sunt de rapace în afaceri și de autoritari în relațiile cu foștii lor iobagi români, sunt sigur că prima parte a anului 2024 ne va arăta cu ce plocon va trebui să ne ducem la grofi.

Later edit: aseară, ministrul austriac de interne a pornit dușul rece pentru București: „În prezent nu există negocieri privind aderarea deplină la spațiul Schengen, prin urmare, nu există o dată pentru punerea în practică.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: