1. Că propaganda glorioasă dar falsă nu mai livrează rezultatele dorite. Dacă te uiți pe știrile de săptămâna trecută plângi, nu s-a confirmat nimic. Candidații zero au luat cât Lasconi, candidații mici au luat pachete consistente de voturi, iar candidatul porumbel Maia Sandu, dată ca sigură chiar din turul 1, abia a încropit de un loc spre turul doi.
2. Că propaganda rusească nu a fost înțeleasă și combătută corect de moldoveni. Prorușii au diversificat mesajele pentru fiecare candidat anti-Maia, la unul s-a auzit aria suveranității, la altul amenințarea persecuției și la altul pericolul lgbtq. De partea cealaltă a rulat doar imbecilitatea cu „cine nu votează Maia ține cu Putin”. Cum să spui asta populației ruse, ucrainene, sau găgăuze? Cum să-l acuzi de rusism pe moldoveanul care a sărăcit din cauză că Maia nu a livrat și un guvern mișto, competent? Cam cât de prost să fii?
3. Dacă Maia nu lega alegerile prezidențiale de referendum nu intra în turul doi. Dincolo de guvernarea mai degrabă dezastruoasă pentru oamenii de rând, Maia Sandu a făcut și chestii care la noi ar fi inacceptabile: a închis posturi tv și platforme de știri, a arestat în neștire și a închis ochii la diverse combinații de afaceri.
4. Rezultatul votului la referendum e mai degrabă o înfrângere. Cu 51% din voturile populației cu drept de vot atingi doar 30% din întreaga populație. De-asta la referendumuri se încurajează prezența masivă și votul covârșitor. De-asta nu se bucură Europa.
5. Din voturi se înțelege că moldovenii din Moldova nu vor în UE, iar moldovenii din UE vor. Cu siguranță, rușii vor specula această diferență de opinie dintre moldovenii de pe pământul natal și cei din diaspora. Iar asta se va vedea, în curând. Vin vremuri grele pentru moldoveni, chiar înainte ca posibila aderare la UE să vină cu acele reguli care au creat atâta disconfort în România anilor 2000.
Că așa cum în Moldova eforturile uriașe de finanțare a comunităților găgăuze sau de educare a comunităților rusești au eșuat, putem eșua și noi în încercarea de a „alinia” minoritățile etnice la demersul general, oricare ar fi el. Asta pare să fie cea mai importantă lecție pe care ne-o predă Moldova: că degeaba ștergi granițele prin europenism dacă diferențele etnice rămân.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News