Bogdan Stoica: Lecția poloneză pe care nu ne-o explică nimeni

Bogdan Stoica

Economedia.ro face o analiză a investițiilor poloneze în România, iar subiectul merită atenția. Din 2018 până în prezent crește interesul antreprenorilor polonezi pentru România. Anul 2023 a fost cel mai activ ca număr de tranzacții mari în favoarea unor firme poloneze. Printre ele: retaileri mari, fintech-uri, cea mai mare bancă și cel mai mare jucător energetic din Polonia. Ce-au vizat polonezii: produse de consum, comerț online, energie, tehnologie, retail.

Ce știu polonezii și noi nu? Că dacă ne-am ști avantajele competitive am face și noi un kit de comunicare, să-l difuzăm prin Dubai, Singapore, Londra și New York, locuri unde investitori de tot felul caută oportunități de a face bani.

Sunt trei variante: A). fie Polonia ne vede pe noi așa cum era Polonia acum 5-10 ani și vor să duplicheze aici unele rețete de afaceri care au funcționat la ei. B). fie Polonia știe ceva despre finalul războiului din Ucraina și se așează strategic, în așteptarea potului cel mare. C). vin pentru că suntem a doua mare piață după Polonia, din Europa Centrală și de Est, adică un loc unde e bine să ai ceva.

Prezența tot mai mare a firmelor poloneze în România mai arată ceva: că încă vindem ieftin resurse pe care noi le considerăm a fi scumpe, cum ar fi terenurile și construcțiile. Iar asta înseamnă că scumpirile adevărate încă n-au început, iar garsoniera aia de la Cluj nu și-a atins, încă, adevăratul potențial.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: