Bogdan Stoica: Mică incursiune în istoria șpăgii din România

bogdan stoica

„Tratamentul psihoterapeutic de care voi vorbi aci datează de cănd lumea şi la început se aplica numai zeilor. Biblia ne arată că Zeii aveau nevoie de felurite jertfe aduse de oameni pentru ca starea lor sufleteiască să fie mai veselă, mai bine dispusă, mai iertătoare sau mai binevoitoare. Oare Baal nu cerea să i se sacrifice victime omeneşti? Moloch, zeul Cartaginezilor, cerea să şi se aducă ca jertfe copii nevinovati. Lui Saturn se aduceau ca jertfă demnitatea și disciplina în petrecerile numite Saturnale, unde exista un adevărat bolșevism, stăpânii Iuau locul servilor, mitocanii erau serviţi de boieni—la fel ca în Rusia Sovietică de azi. In cinstea Minervei se aduceau cadouri scumpe, iar lui Mercur, zeul pungaşilor, avocaţilor şi comercianţilor, se aducea ca jertfă limbile victimelor sale. Pe altarele tuturor templelor şi la picioarele tuturor zeilor se aduceau aceleaşi jertfe, cu deosebirea de schimbare de nume, în ofrande sau donaţiuni.

Apoi preoţii şi regii au cerut să li se jertfească şi lor fiinţe umane, demnităţi, inteligenţe, conştiinţe, pietre pretioase, cai, parfumuri, domenii, palate, vin, tinereţe, virginitate. Incet, funcţionarii ataşaţi pe lăngă preoţi şi regi apucară şi ei acest tratament — dând jertfe cu altă denumire: misiuni, onoruri, diurne, decoraţii, titluri, subvenţiuni, gratificaţii, şi aşa, cu trecerea vremurilor, tratamentul se generaliză şi nu a rămas om care să nu facă uz de acest tratament, care deşi poartă fel de fel de etichete cari mai de cari mai variate, mai nobile, poate fi denumit cu vulgarul oriental cuvânt: bacşis.

Efectele acestui tratament sunt extraordinare. Ajută în foarte multe boli. Se aplică in felurite forme. Se cere insă celui care întrebuintează această terapeutică să cunoască bine sufletul omenesc; să ştie când să aplice, să ştie cât şi cum să trateze, căci tratamentul individual variază după categoriile sociale din care fac parte bolnavii. Câteva exemple din clinica zilnică vor explica pe înţelesul tuturora efectele acestui tratament medico-social pentru bolile psihice sufleteşti.

Iată de pildă un functionar superior care vine în inspectie, să ancheteze ceva. Găseste oarecari nereguli, multă necinste în mănuirea banilor publici, așa că face acces nervos, fața i se congestionează, vinele i se umfglă, face spumă la gură. Bolnavul are un acces de delir furios, e bun de pus în cameșa de fortă. În asemenea cazuri, sondaţi ce îi convine mai bine: o injectie masivă de hârtii ale Băncii Nationale, ori trebuesc oarecare vestale sau poate e un adorator al lui Bachus. Oricum, dati-i doze masive de bacşis şi deodată dementul furios se calmează, organismul i se descongestionează şi bolnavul care era atât de primejdios devine blând ca un mieluşel.

Bacşisul are o influentă ciudată asupra simtului vederii. De pildă, intri în biroul vreunei administratii, ai nevoie de un act, de un certificat, etc. Functionarul respectiv săracul suferă de orbire subită, trece pe lângă actul necesar, îl atinge, îl ia in mână şi nu-l vede, așa că te amână să vii zile dearândul. De actul acela depinde poate onoarea ta, existenta ta, averea ta, etc. Ei bine, aplică functionarului tratamentul bacşisului şi de odată, ochii functionarului se vor lumina, vor recăpăta vederea şi la moment vei obtine actul dorit. Alteori insă ochii functionarului văd anormal, văd mai mult decât ar trebui să vază, boală de care suferă de pildă, funcționarii vamali sau agentii sanitari, când văd oamenii care trăiesc din rudării. Ei bine, bacşişul bine aplicat produce o tocire trecătoare a acestor simturi. Trec cufere de contrabandă pe la frontiere iar functionarul vamal nu vede. Poți avea alimente împuțite in restaurante, poţi vărsa urina pe stradă, bietii agenti sanitari nu mai văd și nu mai simt nici un miros.

Bacsişul are o mare influență și asupra diferitelor activităti intelectuale. De pildă, un ziarist are mania de a critica actele, afacerile, invârtelile oamenilor publici. Grație bacsişului sub forma unei subventii, sinecuri, unui anunciu gras, mania lui se vindecă. Tace ca un peşte, mâna nu mai poate scrie. Alti bolnavi, politicieni, suferă de mania de a contrazice, de a face opozitie, de a paraliza orice lege a celor de la cârmă. Asemenea oameni se pot vindeca ajutându-i de a pleca in misiune, acordându-li-se bacşişul sub formă de sinecure, de acţiuni ale societăţilor petrolifere. Cura aerului din străinătate, cataplasmele dividendelor vindecă, asemenea, radical.  

Bacşişul influenţează enorm și activitatea fizică. Muncitorii suferă azi atat de mult de paralizie și de ankiloza bratelor de abia le vine a face ceva. Ei bine, o injectie de bacșis şi incheieturile se desțelenesc, bratele, picioarele se pun în mişcare şi gratie bacşişului obtii o amelioare trecătoare în starea bolnavului”.

Am găsit textul ăsta într-un ziar din 1923. Mi s-a părut haios să aflu că fix acum o sută de ani eram la fel ca azi.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: