Bogdan Stoica: Migranții, o problemă care nu există

Bogdan Stoica

Pe 1 mai, noaptea, când tu dormeai dus, cu burta plină cu mici patriotici, doi poliţişti de frontieră erau înjunghiaţi într-o parcare de TIR-uri de niște traficanţi de migranţi. S-a întâmplat în apropiere de Timişoara, polițiștii treceau pe acolo, migranții și călăuzele încercau să se urce într-un tir iar contactul dintre cele două civilizații s-a făcut abrupt. Un afghan a fost atât de bucuros că vede oamenii legii încât a vrut să ia o bucățică din ei, ca amintire. Așa că i-a atacat cu un cuțit, reușind să dea cinci lovituri până când polițiștii au scos pistoalele și i-au pus pe fugă cam pe toți. Câteva ore mai târziu, au fost prinși și cei care au lipsit la apelul din parcare, așa că pare că statul român a câștigat confruntarea.

Din păcate, e o falsă impresie. Pierdem pe toate planurile. După ce niște imbecili stabilesc cote de migranți tot mai mari pentru piața muncii, permițând astfel antreprenorilor să ofere salarii de mizerie, mai avem și problema celor care vin fraudând sistemul de vize de muncă, plus problema nesortării migranților între buni și răi, cu potențial infracțional și fără. Așa s-a ajuns la situația de pe 1 mai. Afghanul care a dat cu cuțitul avea permis de muncă și de ședere în România, dar se ocupa, de câțiva ani, exclusiv cu traficul de migranți. Era chiar o căpetenie a traficanților.

Deși avem mai multe partide care se prezintă ca fiind patriotice, și suntem într-un an electoral, nimeni din clasa politică nu ridică preșul de pe tambalul ăsta inter-etnic al momentului. Se câștigă prea bine din transferul ăsta de populații, iar politicienii sunt, ca de fiecare dată, conectați la fluxurile de bani. Nici presa nu dă în brânci cu detaliile pe subiecte ca astea. Ai montat aiurea șase borduri de 300 de lei bucata – ți-o iei pe sute de site-uri, ca exponent al risipei administrative. Sute de mii de migranți care și-au adus în România problemele și năravurile proaste – nu reprezintă un subiect.

Din toate modelele europene de urmat, noi am decis să stăm în siajul Occidentului doar pe acest subiect. Toate problemele lor de azi cu migranții vor fi ale noastre, mâine.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: