La ora la care citești acest text vor fi apărut deja dovezile clare că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, iar oficialii noștri, ministrul Apărării și președintele, nu arată bine deloc, pentru că românii înțeleg foarte bine diferența dintre minciuna din rațiuni de stat și minciuna din lașitate.
Încă de la primul atac al rușilor la Reni, aflat la doi pași de România, am scris că n-ar fi rău să avem o strategie reactivă mai vizibilă, de la contra-măsuri militare până la antrenarea populației românești din zonă în vederea unor situații mai critice decât aia. Nu s-a făcut nimic, nu s-a luat nici o măsură, iar acum România gângăvește penibil, pusă la zid de nerecunoscătoarea Ucraina.
Absolut mizerabilă atitudinea vecinilor noștri în acest caz, care se dau loviți de un virus al adevărului care nu-i lasă să doarmă, asta deși au spus mii de minciuni despre război, despre bani, despre populația românească din Ucraina, despre canalul Bâstroe, despre cerealele lor și despre ajutoarele noastre, minciuni care nu i-au deranjat deloc. Acum e clar că Ucraina ar face orice ca să ne implice în războiul ei cu Rusia, iar România trebuie să acționeze în consecință.
Din păcate, nu cred că avem cu cine să acționăm, plus că am mințit deja pe subiecte esențiale. Eu, de exemplu, cred că Ucraina ne-a doborât din greșeală acel avion și acel elicopter, în primele luni ale războiului, pe care ai noștri le-au îngropat cu diagnosticul „givraj”. Cred și că explozia de la Costinești a fost a unei drone maritime ucrainene, pentru că prea se tace pe subiectul ăsta. Din păcate, acum ambele dezbateri ar fi periculoase pentru guvernanți, deci nu vor avea loc.
Și aici mă întorc la boala liderilor români, de a raporta mereu că unitățile noastre sunt gata de orice, pregătite pentru orice, având dotări pentru orice. Minciuni peste minciuni, în cel mai dulce stil ceaușist, cu care i-am păcălit până și pe partenerii noștri din NATO. Acum, de exemplu, de ce nu avem pe frontiera aia două-trei sisteme care să doboare dronele care intră în spațiul nostru aerian, sau măcar un radar care să infirme afirmațiile ucrainene? Îți spun eu de ce: cel mai probabil, nu le avem funcționale. Sunt pe undeva, încă ambalate sau deja defecte. Ca la noi.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News