Bogdan Stoica: Narative realiste cu halatele albe

Bogdan Stoica

Cazul Pantelimon nu este un subiect plăcut. E mai simplu să crezi că e o făcătură, că mai ai de mers și tu la doctor, nu vrei să-ți fie frică să nu fi asasinat, ai deja străzile lăturalnice ale cartierului pentru gândurile astea.

Dar nici nu e un caz extraordinar, ireal, de necrezut. Semne că lucruri din astea se întâmplă ai mai văzut. Cel mai des în pandemie, dar atunci nu puteai spune nimic critic despre halatele albe, care duceau lupta eroică cu acel virus care nu apărea în aglomerația de la Lidl dar ucidea fără milă în piețele producătorilor, care bântuia parcurile noaptea și cu care tu nu puteai lupta – și aici îl citez pe Raed Arafat – decât stând la masă cu ai tăi cu masca pe figură iar ca să mănânci trebuia să o dai jos, apoi să pui înapoi, și tot așa.

Adu-ți aminte de miile de morți de tot felul, inclusiv din accidente rutiere, declarate ca decese covid. Am crezut atunci că se face asta doar pentru a îmbogăți spitalele cu fondurile alocate pandemiei, dar uite că puteau fi și mușamalizări ale unor proceduri greșite. Probabil atunci s-a născut obiceiul de a mierli pe unii pentru a trăi alții, sau pentru a avea viața mai ușoară noaptea, în gărzile atât de plăcute când leafa crește în timp ce dormi.

Du-te cu gândul și mai departe. La momentul când ai dat șpagă pentru ca cineva drag să fie mai bine îngrijit. Să aibă patul lui, sau să i se facă un loc undeva la terapie intensivă. Eu trăiesc un asemenea moment. Cândva, am făcut tot ce se putea face pentru ca cineva să stea vreo trei zile într-o terapie intensivă, că altfel murea. Până acum, nu m-am întrebat niciodată cum s-a eliberat patul ăla așa, din senin.

Ce vreau să zic este că detestarea echipei de asasini de la Spitalul Pantelimon este justificată. N-o gândi, însă, ca pe ceva de care n-ai știut sau la care nu ai contribuit. Și eu, și tu suntem parte a problemei, nu doar a soluției. La fel, medicii buni, empatici, cu vocația de a salva oamenii. Ar fi trebuit să ne refuze când am vrut ceva în plus și ar fi trebuit să-și denunțe colegii când au făcut ceva rău. Ca să nu ajungem aici și să ne privim în oglinda asta atât de incomodă.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: