Bogdan Stoica: Nepregătiți ca acum n-am fost niciodată

Bogdan Stoica

Rand, cel mai mișto grup de gândire critică din America, a făcut o analiză. Cum ar putea afecta schimbările climatice funcțiile critice ale Americii. În anii 90, Statele Unite se confruntau cu dezastre meteorologice de trei miliarde de dolari pe an. Până la începutul anilor 2000, a ajuns la șase miliarde de dolari. Anul trecut, au fost 28 de miliarde de dolari.

Ca orice gânditori extraordinari, rand-erii fac modele climatice și socoteli complicate. Furtunile extreme se vor dubla ca număr, orașele din SUA vor suporta cu 60% mai multe zile de căldură extremă, iar asta va afecta furnizarea de îngrijiri medicale, transmiterea de energie electrică, lanțurile de aprovizionare și capacitatea de a furniza apă comunităților.

Unde suntem cu adevărat în pericol, astfel încât să putem să vorbim despre ce să facem?”, se întreabă mintosul de Andrew Lauland.

Aici, recunosc, m-am oprit din citit. La tv era un oficial român explicând că românii pleacă la muncă ca proștii, toată ziua, panourile lor solare bagă curent în rețea exact când nu o folosește nimeni, așa că o exportăm, iar seara aceiași dobitoci de români spală vase, rufe și fac duș, cerând energie pe care nu o produce nimeni noaptea, așa că importăm. Ce proști sunt românii, cum ar veni.

Pun pariu că ăla de la Rand ar fi deschis caietul și ar fi scris: 1. de unde facem rost de energie noaptea? hidro? nucleară? stocare? 2. cum stocăm energia produsă ziua ca să o folosim noaptea? statul? privații? populația? Și de aici ar fi făcut o strategie națională sectorială, ar fi sincronizat-o cu alte strategii (poate fabricăm ce ne trebuie, poate prioritizăm ceva), și ar fi încropit de un document foarte mișto de citit, cum sunt toate.

Problema e că ăla de la Rand nu e nici membru PSD, nici PNL. Iar în țara asta, dacă nu vii din partea lui Ciucă sau Ciolacu nu stă nimeni de vorbă cu tine. Să fii deștept la tine acasă, dă-i drumul de-aici, ia uite-l și p-ăsta, vine el să ne învețe, a văzut el viitorul….

… iar peste zece ani, vom intra în criza pe care refuzăm s-o discutăm acum.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: